14 Ιαν 2008

ΕΛΕΤΑΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μέλος της European Wind Energy Association

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ.»
Νέα Κυβέρνηση και μια νέα τηλεοπτική σεζόν αρχίζει, δυστυχώς όμως, με επαναλήψεις.


Μόλις 10 μέρες μετά τον εκλογική της επικράτηση η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι εννοεί την προτεραιότητα, που κατά τα λεγόμενά της δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που προεκλογικά απόφυγε να απαντήσει στα δέκα «ενεργειακά – περιβαλλοντικά» ερωτήματα που είχε θέσει η Greenpeace στα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η PAE, έχει εκδώσει θετικές γνωμοδοτήσεις προς το Υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθούν άδειες για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 420 MW στο Μαντούδι Ευβοίας και μονάδας ισχύος 600 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, οι οποίες θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας εισαγόμενο λιθάνθρακα.
Επίσης, ως γνωστό στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις για τη χρήση λιθάνθρακα από μονάδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στο Αλιβέρι.

Η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να απαντήσει στην πράξη αν μπορεί να οραματιστεί ένα νέο ενεργειακό μέλλον μην επικυρώνοντας αυτές τις γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ ή αν επιμένει στη χρήση ορυκτών καυσίμων και μάλιστα των πλέον ρυπογόνων εξ αυτών, των στερεών ορυκτών καυσίμων, που στην περίπτωση θα είναι και εισαγόμενα.

Θυμίζοντας ότι:
μόλις πριν λίγες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη, 80 ηγέτες κρατών και άλλο τόσοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι κρατών (μεταξύ των οποίων και η κα Μπακογιάννη) συμφώνησαν να συνάψουν νέα συνθήκη για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου
η παγκόσμια κοινή γνώμη απαιτεί αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών τις οποίες θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έρευνα του BBC σε 21 χώρες.
τα τελευταία χρόνια όλα τα επιστημονικά ευρήματα τονίζουν, χωρίς να αφήνουν αμφιβολίες, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν είναι να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές.
Με κάθε ευκαιρία οι ίδιοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δηλώνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, που είναι – συμπληρώνουν - η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η νέα Κυβέρνηση (όπως και η παλιά) στέλνει αντιφατικά μηνύματα, γεγονός που ερμηνεύεται ως έλλειψη σαφούς πολιτικής, στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα για να καλύψουμε τις παράλογες ενεργειακές απαιτήσεις μας και τη σπατάλη ενέργειας στην οποία συνηθίσαμε.
Δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσουμε στην νέα γενιά που έρχεται, αυτόν τον κόσμο, όπως τον καταντήσαμε. Ας τους δώσουμε μια ευκαιρία.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αμεσα. Τώρα.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, να παρέμβει ώστε να μη γίνουν αποφάσεις οι εισηγήσεις της ΡΑΕ και να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία να προωθήσουν άμεσα τις ΑΠΕ.
Καλούμε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τις οργανώσεις να ανάγουν το θέμα αυτό σε θέμα πρώτης προτεραιότητας και να απαιτήσουν την ακύρωση των σχεδίων κατασκευής ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αγανάκτηση,

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: