20 Ιαν 2008

... κι εμείς μιλάμε για εργοστάσια λιθάνθρακα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Σταύρου Δήμα έγινε το εξής σχόλιο σχετικά με τη σημερινή δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά:

Για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, έτος αναφοράς σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι το 2005. Η σύγκριση γίνεται με το έτος αυτό όχι ‘αυθαίρετα’, όπως λέγει ο κ. Σουφλιάς, αλλά γιατί οι εκπομπές του έτους αυτού είναι οι μόνες για τις οποίες υπάρχουν επαληθευμένα στοιχεία. Το 2005, λοιπόν, η Ελλάδα είχε εκπέμψει 71,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ για την δεύτερη περίοδο εφαρμογής υποχρεώσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο, η εγκριθείσα ποσότητα σε ετήσια βάση για την Ελλάδα είναι 69,1 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση για την χώρα μας είναι 2,95 %. Σε σχέση με την αιτηθείσα από την Ελλάδα ποσότητα ( 75,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι), η μείωση είναι 6,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

Όσον αφορά στο θέμα των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για το πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό έχει την πολύ σοβαρή συνέπεια ότι η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για χρησιμοποίηση των μηχανισμών του πρωτοκόλλου του Κιότο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Επεστήθη η προσοχή των αρμοδίων αρχών της χώρας μας στην ανάγκη άμεσης ρύθμισης του θέματος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: