14 Ιαν 2008

Ομάδα φίλων και πολιτών από το Μαντούδι
(Γ.Μουρτοπάλλας gmourt@ath.forthnet.gr)

Δυο μόλις ημέρες μετά την απόφαση των 80 κρατών που συναντήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να δημιουργήσουν νέα συνθήκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές η ΡΑΕ στην Ελλάδα γνωμοδοτεί θετικά για την κατασκευή νέας ρυπογόνόυ ανθρακικής μονάδας στην περιοχή του Μαντουδίου.

Θα πρέπει λοιπόν να περιέλθει η περιοχή μας σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής για να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε;

Δεν μας φτάνει για να συνετιστούμε με ότι βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι; Στα αποκαϊδια των δασών μας θα αρχίσουν να λετιουργούν ενεργειακές μονάδες αμφιβόλου οικολογικής προοπτικής με καύσιμο ύλη λιθάνθρακα, οι μονάδες του οποίου έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα, αφού το εισαγόμενο καύσιμο είναι χαμηλού κόσοτυς και οι μονάδες λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες σε σύγκριση με τις μονάδες φυσικού αερίου, επίσης οι εκπομπές είναι διπλάσιες σε διοξειδίου του άνθρακα, τετραπλάσιες σε οξειδίου του αζώτου, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια, μεγάλες εκπομπές σε ιπτάμενη τέφρα, πενταπλάσιες εκπομπές σε οξείδιο του θείου.

Αλήθεια με ποια λογική και προτροπή λειτουργούν όλοι αυτοί και θέλουν να βιάσουν και να καταστρέψουν την περιοχή μας, να υποθηκεύσουν το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, να δηλητηριάσουν αδίστακτα το περιβάλλον;

Ο αντίλογος σε όλα αυτά τα παραπάνω έχει να κάνει με την άποψη ότι μια ολόκληρη περιοχή με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας θα αναστηθεί και παράλληλα ολόκληρη η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής θα αποκτήσει μια αξιοπρεπή πορεία για το μέλλον, δεν γίνεται όμως καμιά κουβέντα για τον αριθμό των Μαντουδιανών που προσλαμβάνονται για την επιχείρηση, ούτε υπάρχουν δεσμεύσεις για τη δημιουργία συνολικής ανάπτυξης της περιοχής, ούτε για το που οι Μαντουδιανοί θα κολυμπούν, θα ψαρεύουν, και ότι θα καταδικαστεί σε μαρασμό από τη ρύπανση μια ολόκληρη περιοχή προικισμένη από τη φύση.

Έχοντας σαν βάση τα παραπάνω και με γνώμονα ότι λέμε ναι στην ανάπτυξη αλλά όχι στη ρύπανση και το μαρασμό ζητούμε την πλήρη ενημέρωσή μας μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που ορίζουν οι κανόνες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Όπως επίσης ότι δέσμευσή μας είναι να μην κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Ας διαλέξουμε λοιπόν ή στραβός είναι ο γιαλός οπότε τι κάνουμε, απλά προσπαθούμε να κουμαντάρουμε το καράβι να τη βγάλουμε καθαρή ή στραβά αρμενίζουμε. Οπότε όλα είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε. Και είναι βέβαιο ότι μάλλον το δεύτερο ισχύει. Υπάρχει άμεση ανάγκη αντίστασης και ελέγχου για τη συγεκριμένη μονάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: