23 Φεβ 2008

Προειδοποιήσεις Δήμα για λιγνίτη και λιθάνθρακα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.2.08
Του Γιωργου Λιαλιου

Σαφή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία μονάδων καύσης λιθάνθρακα και νέων μονάδων καύσης λιγνίτη απηύθυνε χθες ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας. Οπως ανέφερε, νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα που θα βασίζονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων θα έχουν μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, καθώς θα δυσχεράνουν την τήρηση των υποχρεώσεων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο κ. Δήμας ζήτησε τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια, «θέμα στο οποίο η Ελλάδα έχει χάσει ήδη δύο χρόνια», αλλά και την απόσυρση των παλαιάς τεχνολογίας Ι.Χ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τις κλιματικές αλλαγές, ο επίτροπος Περιβάλλοντος ζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του Κιότο. «Αν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα ανέλθουν το 2010 στο +34,7%. Μόνο με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων που σχεδιάζονται η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του Κιότο και θα φθάσει στο 25%», ανέφερε. Η ανάγκη πρόσθετων μέτρων για το Κιότο, ανέφερε ο επίτροπος, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Ελλάδα κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων για την ενέργεια, «φωτογραφίζοντας» τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της ΔΕΗ σε εργοστάσια καύσης λιθάνθρακα. «Οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να επιβαρύνουν αρνητικά το ισοζύγιο το διοξειδίου του άνθρακα» είπε, προσθέτοντας ότι χώρες με βαριά βιομηχανία όπως η Βρετανία έχουν ήδη θεσπίσει αυστηρότερους στόχους από εκείνους της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου.

Οπως σημείωσε, η χρήση ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή εξουδετερώνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα «για περιορισμό των εκπομπών τους», έχοντας ταυτόχρονα σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. «Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις μείωσης εκπομπών, προκύπτει οικονομική επιβάρυνση για εκείνους που αδράνησαν», τόνισε.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια, αλλά και για τον περιορισμό της ρύπανσης από το κυκλοφοριακό. Πρότεινε μάλιστα νέο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με αντίστοιχη επιδότηση των «οικολογικών» οχημάτων, την επιβολή ειδικού φόρου στα «τρακτέρ του Κολωνακίου», ενώ ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χωματερών και δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου.

Ο κ. Δήμας απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα… «να μην παρεξηγηθεί κανένας» από την αναφορά του στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: