11 Απρ 2008

Δεν απάντησε ο Νομάρχης Φθιώτιδας στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε το WWF

«Οχι» στον λιθάνθρακα από τοπικούς φορείς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11.4.2008
Λινα Γιανναρου

Σαν μικροί Δαυίδ απέναντι σε θηριώδεις Γολιάθ αισθάνονται εδώ και πολλούς μήνες οι κάτοικοι των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας στις οποίες δρομολογείται η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα. Μαντούδι, Αλιβέρι, Ασπρα Σπίτια, Αστακός, Λάρυμνα, Νέα Καρβάλη και Αλμυρός επιχειρούν -επί της ουσίας άοπλοι- να αναχαιτίσουν τα σχέδια ενεργειακών κολοσσών (ανάμεσά τους η ΔΕΗ, ο Ομιλος ΤΕΡΝΑ, η Endesa, η Εdison), φωνάζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα υπονομευθεί οποιαδήποτε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο τους, αλλά και ότι θα υποθηκευθεί η υγεία των παιδιών τους.

«Μα πού είναι οι βουλευτές μας που πριν από τις εκλογές μάς υπόσχονταν ότι θα στέκονταν στο πλευρό μας;», αναρωτιόντουσαν, παρατηρώντας ότι, στα πολλά συλλαλητήρια που διοργάνωναν, οι αιρετοί (στις περισσότερες περιπτώσεις) έλαμπαν διά της απουσίας τους. Και η «μοναξιά» τους συνεχίζεται.

Σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε η οργάνωση WWF, η οποία συμμετέχει στη «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», στους βουλευτές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καβάλας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας σχετικά με το εάν είναι υπέρ ή κατά της δημιουργίας μονάδας λιθάνθρακα στον νομό τους, οι μισοί δεν απάντησαν. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 32 βουλευτών, απαντήσεις έστειλαν μόνον οι 16, οι οποίοι βέβαια τάχθηκαν ευθέως ενάντια στη ρυπογόνο αυτή προοπτική. Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των εργοστασίων στις περιοχές τους εξέφρασαν επίσης και οι 5 από τους 6 νομάρχες που ερωτήθησαν (ο νομάρχης Φθιώτιδας δεν απέστειλε απάντηση). Κανείς, πάντως, δεν υπερασπίστηκε τη σκοπιμότητα κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων. Κάτι είναι κι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: