11 Μαΐ 2008

Συλλαλητήριο στη Λιβαδειά 16 Μαίου

Συμπαράταξη Βοιωτών
για το Περιβάλλον
Ενημέρωση – Πρόσκληση


Εδώ και ένα περίπου χρόνο, πολίτες από διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνειδητοποιήσαμε ότι οι χώροι μας υποδέχονταν ένα τρομακτικό αριθμό από κάθε είδους ενεργειακές μονάδες. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι είχε ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία για ολόκληρο το νομό και τις γειτονικές του περιοχές:

- Βρισκόμαστε στο βρόγχο ενός σχεδιαζόμενου φονικού κλοιού 4 λιθανθρακικών μονάδων σε Άσπρα Σπίτια, Λάρυμνα, Μαντούδι, Αλιβέρι.

- Μονάδες συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW εγκαθίστανται στη Βοιωτία και πάνω από 8 στις γύρω περιοχές. Για τη σύγκριση 10 GW χρησιμοποιεί όλη η χώρα.

- Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτή η ξέφρενη κούρσα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής! 11 εργοστάσια σχεδιάζονται μέχρι σήμερα στο νομό Βοιωτίας και άλλα 5 σε Εύβοια- Φθιώτιδα.

Με την απελευθέρωση της ενέργειας η Βοιωτία, που διασχίζεται από τα βασικά δίκτυα μεταφοράς (οδικά, φυσικού αερίου, ρεύματος) μετατρέπεται σε καμίνι. Οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα το λεκανοπέδιο της Αττικής. Oι κλειστές θάλασσες του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή.

Και όλα αυτά ενώ η περιοχή μας ζει με τον πιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της ασύδοτης βιομηχανικής ρύπανσης: στον Ασωπό και στον μισό περίπου νομό τα νερά είναι μολυσμένα με καρκινογόνες ουσίες. Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: στα νέα χωροταξικά σχέδια το σύνολο του νομού προσδιορίζεται ως περιοχή ανεξέλεγκτης επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, χωρίς καμία άλλη πρόβλεψη ανάπτυξης.



Για να αμυνθούμε σε όλα αυτά, κινήσεις πολιτών που δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, συγκροτήσαμε το Μάιο του 2007, το δίκτυο Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Από τον Φεβρουάριο του 2008, συγκροτήσαμε μαζί με άλλες κινήσεις το Πανελλαδικό δίκτυο «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα». 12-18 Μαΐου ορίστηκε πανελλαδικά ως εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα: Σας καλούμε όλους στο Παμβοιωτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν φορείς του νομού στη Λιβαδειά, την Παρασκευή 16 Μαίου 2008 και ώρα 7 μ.μ.

Σας στέλνουμε ενημερωτικό υλικό (χάρτης με τα νέα ενεργειακά εργοστάσια, φυλλάδιο, αφίσα).


Δέσποινα Σπανούδη τηλ.6972850659

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com/
symparataxi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: