17 Μαΐ 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ,
ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

16.05.2008

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν και συμπαρίστανται στις πολύμορφες και πανελλαδικές κινητοποιήσεις των πολιτών για την αποτροπή εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα στη χώρα.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάψει να βαδίζει στον βρώμικο δρόμο παραγωγής ενέργειας που ακολουθεί δεκαετίες τώρα και με αποφασιστικό, οργανωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα να κινηθεί στην κατεύθυνση απεξάρτησης από το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα. Τη στιγμή που οι επιστήμονες μας προειδοποιούν πως η προστασία του κλίματος -κι επομένως της ανθρωπότητας όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα- απαιτεί τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι εγκληματικό η κυβέρνηση να προωθεί την εγκατάσταση νέων ανθρακικών μονάδων.

- Ενθαρρύνουμε τη στενή συνεργασία μεταξύ κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, Δήμων και πρωτοβουλιών πολιτών που θα αποτρέψει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα ή λιγνίτη, μια συνεργασία που παράλληλα θα προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

- Υποστηρίζουμε εναλλακτικές και βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης με έμφαση τομείς και δραστηριότητες που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.

- Ζητάμε αλλαγές στις πολιτικές με έμφαση την εξοικονόμηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσα από κίνητρα και προδιαγραφές για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, είσοδο του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα.

- Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα με προτεραιότητα τον οικιακό τομέα και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, μέσα από οργανωμένο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

- Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του σπάταλου και ρυπογόνου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, με κριτήριο και προτεραιότητα τη βιωσιμότητα. Αμφισβητούμε το πόση ενέργεια και ποια ενέργεια καταναλώνουμε, με ποιον τρόπο και για ποιο σκοπό.


Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: