21 Ιουλ 2008

Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία,
όχι για τους παραγωγούς ενέργειας

Δελτίο τύπου, 20/7/2008


ΔΕΘ, Σεπτέμβρης 2008
Θα είμαστε εκεί, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, για την ενέργεια
Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία, όχι για τους παραγωγούς ενέργειας


Λίγους μήνες μετά την πολυήμερη κατάληψη του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ, από κατοίκους του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης (που έληξε με τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και την παραπομπή 9 ατόμων σε δίκη, στις 23 Σεπτεμβρίου) και έχοντας κλείσει ένα χρόνο από την έναρξη των μεγάλων κινητοποιήσεων των κατοίκων των περιοχών, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα, είμαστε και πάλι εδώ.

Δίνουμε το παρόν, στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008, με ένα ενιαίο πανελλαδικό μπλοκ για την ενέργεια. Αυτή τη φορά θα είμαστε όλοι εκεί: πολίτες από τις πληγωμένες περιοχές του λιγνίτη, από τις περιοχές εγκατάστασης των μονάδων λιθάνθρακα, από τις υποβαθμισμένες περιοχές υπερσυγκέντρωσης νέων μονάδων φυσικού αερίου, από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Κάνουμε το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες. Διεκδικώντας έναν νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας. Διεκδικώντας, ορθολογική διαχείριση των πόρων, σταδιακή απεξάρτηση από τις πιο βρώμικες μορφές ενέργειας, σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Λέγοντας ένα βροντερό όχι στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στον “μπαμπούλα” της πυρηνικής ενέργειας. Απαιτώντας, να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά και το καθαρό περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις των πολιτών, είτε εμπλέκονται άμεσα με ενεργειακές δραστηριότητες, είτε, απλά, ευαισθητοποιούνται απέναντι στις συνέπειες της ασύδοτης ενεργειακής φρενίτιδας της τελευταίας περιόδου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τις δικές μας. Για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φραγμό στις αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, για τα ζητήματα της ενέργειας και να αντιτάξουμε τη δική μας εναλλακτική λογική.


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” (Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών)
lithanthrakas.wordpress.com, e-mail: lithanthrakas@gmail.com

Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου
syllogosanergon.blogspot.com, ε-μαιλ:¨ syllogosanergon@yahoo.gr



Για την επικοινωνία
Τάσος Κεφαλάς - 6942984299
Ηλίας Τεντσογλίδης - 6932906958

Δεν υπάρχουν σχόλια: