23 Μαΐ 2008

Είπε όχι η Λάρυμνα
Μπαλάκι τώρα σε Νομαρχία και Υπουργείο

LamiaNews
Ισχυρό μπλοκ δημιουργούν πλέον τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες της Λοκρίδας αλλά και της Φθιώτιδας απέναντι στις προθέσεις της ΔΕΗ να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα στην Λάρυμνα. Ηδη τη Δευτέρα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Οπουντίων συνεδρίασε έκτακτα μετά από αίτηση των τεσσάρων συμβούλων της μειοψηφίας και ομόφωνα καταδίκασε αυτές τις κινήσεις και πλέον κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης των προϋποθέσεων μη εγκατάστασης του συγκεκριμένου εργοστασίου στην περιοχή.

Βασικό στοιχείο ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι δημιουργήθηκε κλίμα με την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ της θετικής γνωμοδότησης για την συγκεκριμένη βιομηχανία που ηρθε σε συνέχεια των δηλώσεων υψηλόβαθμων παραγόντων της ΔΕΗ σε σχέση με τις προθέσεις τους. Η πρώην δήμαρχος κα Δήμητρα Καρβούνη που ήταν μεταξύ των στελεχών που υπέγραψαν για την σύγκληση του συμβουλίου έκανε λόγο για δικαίωση των ανησυχιών,χαρακτηρίζοντας την ΔΕΗ ακλόνητη στην απόφασή της να προχωρήσει στην εγκατάσταση του εργοστασίου έχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της μειοψηφίας κατατέθηκαν προτάσεις δέκα σημείων οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ των προτάσεων ήταν να συσταθεί επιτροπή στην οποία να μετέχουν και οι όμοροι δήμοι, να ζητηθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο την άμεση συζήτηση του θέματος έτσι ώστε να μπει μια πολιτική ασπίδα στην ενδεχόμενη αδειοδότηση ενώ παράλληλα ζήτησε να ανατεθεί από τον δήμο έργο εποπτείας μόλυνσης αέρα υδάτων ώστε να υπάρχουν στοιχεία για κάθε χρήση ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιοποίησης από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ των ρύπων απ' όλες τις δραστηριότητες της περιοχής.

Παράλληλα ζήτησε να κληθεί άμεσα το νέο Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να συζητηθούν αυτά τα θέματα, όπως επίσης και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την δράση της εταιρείας. Το δημοτικό συμβούλιο εκτός του ότι αποφάσισε ομόφωνα τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αποφάσισε συγχρόνως να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στις 5 Ιουνίου 2008 στην παραλία της Λάρυμνας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει και με την ημέρα του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Σταθερά αντίθετος δηλώνει ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην πιθανότητα ίδρυσης εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από λιθάνθρακα με επιστολή - κείμενο που κοινοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο και αναγνώστηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Ο κ. Σταϊκούρας αφού αναφέρεται σε μια σειρά από θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο συγκεκριμένο θέμα καταθέτοντας συγχρόνως την αμετακίνητα αρνητική του στάση. (σέντρα)

Μέσα στο καλοκαίρι αποφασίζουν για λιθάνθρακα στην Λάρυμνα. Ύποπτη σιωπή της Νομαρχίας και του Νομάρχη

από http://lamianews.blogspot.com

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις η κυβέρνηση για το εργοστάσιο λιθάνθρακα στη Λάρυμνα. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά ενώ μέχρι στιγμής η νομαρχία παρά τις υποσχέσεις του νομάρχη κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Στη νομαρχία αυτή τη στιγμή δεν τον θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις κόντρας με την κυβέρνηση και πιστεύουν ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα είναι καλύτερες. Γνωρίζουν στη νομαρχία ότι η Λάρυμνα είναι μέσα στα πρώτα σχέδια της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση έχει συμφωνήσει και ο νομάρχης Φθιώτιδας μόνο που ζήτησε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλέξει συγκεκριμένο χρόνο που θα ανακοινώσει τις νέες μονάδες. «Θα εξαρτηθεί»- λένε οι πληροφορίες- «από το πολιτικό κλίμα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ νωρίτερα θα έχει επιχειρηθεί να προλειανθεί το έδαφος με διάφορους τρόπους».

Παρ΄ ότι ακούγεται κάπως παράδοξο, τυχόν σοβαρά προβλήματα που θα εμφανιστούν στην ηλεκτροδότηση της χώρας φέτος το καλοκαίρι, θα διευκολύνουν τη συζήτηση για την εισαγωγή του λιθάνθρακα. Σύντομα επίσης πρόκειται να «ανοίξει η συζήτηση» για το λιθάνθρακα, δεδομένου ότι θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2020, που μιλά για την ανάγκη λελογισμένης εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Ετσι δεν αποκλείεται μέσα το καλοκαίρι, να γνωρίζουμε επακριβώς τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξει το υπουργείο Ανάπτυξης που βέβαια η Λάρυμνα βρίσκεται πρώτη στην ατζέντα των αποφάσεων του

22 Μαΐ 2008

Αρνήθηκε ο νομάρχης Φθιώτιδας, ο κ Χειμάρας, ψήφισμα κατά του λιθάνθρακα στη Λάρυμνα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

κ Νομάρχη, όχι μόνο μεγάλα λόγια για το περιβάλλον!

22.5.2008

Αρνήθηκε σήμερα ο νομάρχης Φθιώτιδας, ο κ Χειμάρας, να συζητήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να εγκρίνει ψήφισμα κατά του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα στη Λάρυμνα. Το ψήφισμα έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Μαριάς. Ο κ Χειμάρας αρνήθηκε λέγοντας ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να έρθει για συζήτηση σε επόμενο Συμβούλιο με τεκμηριωμένα στοιχεία...

Αναρωτιόμαστε ποια είναι αυτά τα τεκμηριωμένα στοιχεία, που θα βοηθήσουν τον κ νομάρχη να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα τέτοιο εργοστάσιο. Τόσο καιρό δεν άκουσε τίποτα; Δεν είδε τις κινητοποιήσεις των γύρω νομών και τα συλλαλητήρια; Δεν βρήκε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ακούσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία των κατοίκων της Λάρυμνας και του Δημοτικού Συμβουλίου Οπουντίων; Έτσι αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του Β Ευβοικού και της Λάρυμνας;

Μάλλον άλλα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ Χειμάρας. Και με τον λαϊκίστικο τρόπο που τον διακρίνει, αφήνει τον χρόνο να κυλάει, αρκεί αυτός να μην τοποθετείται στα ζητήματα που καίνε. Την ίδια τακτική που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις των διαφόρων συμφερόντων και των μηχανισμών. Να γιατί δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά του Λιθάνθρακα και να γιατί είναι ο μόνος από τους έξι νομάρχες των νομών, στους οποίους μεθοδεύεται η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων, που δεν έστειλε απάντηση σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο της οργάνωσης του WWF.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί τα προβλήματα του περιβάλλοντος από κοντά και να είναι πρώτη στους αγώνες, είτε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είτε για την ανατροπή των σχεδίων που καταστρώνονται και απειλούν το επίπεδο της ζωής μας
Καλούμε τους πολίτες της Φθιώτιδας να ξεφύγουν από την "αδράνεια του καναπέ" και να μετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Για την ενέργεια υπάρχουν άλλες λύσεις και ο λιθάνθρακας δεν είναι μια από αυτές.


πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 6977261256

19 Μαΐ 2008

"Πως θα αλλάξει η ζωή μου
με την μονάδα λιθάνθρακα στην περιοχή"

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως


Μαντούδι 19/5/2008

ΘΕΜΑ: Βράβευση νικητών διαγωνισμού αφίσας με θέμα "Πως θα αλλάξει η ζωή μου με την μονάδα λιθάνθρακα στη περιοχή"

Την Κυριακή 25 Μαΐου, 11:30 το πρωί στο Κυμάσι (Αίθουσα Αλεξίου) του Δήμου Κηρέως θα γίνει η τελετή απονομής στους νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής ενάντια στο λιθάνθρακα. Πρόκειται για τon εφηβικό διαγωνισμό επικοινωνιακής και δημιουργικής αφίσας με θέμα "Πως θα αλλάξει η ζωή μου με την μονάδα λιθάνθρακα στη περιοχή" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως. Οι 5 νικητές του διαγωνισμού είναι:

Ιωάννα Καρατζά, "Καλωσήρθατε στο ψεύτικο παράδεισο"
Γιώργος Γεωργίου " Μόνο για τα λεφτά το κάνετε; Ξανασκεφτείτε το ....!!"
Ταξιάρχης Σταματονικόλος" Γιατί να ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον!!"
Ευστάθιος Κρυσταλόγιαννης - " Το εργοστάσιο είναι καρκίνος - Ο καρκίνος χαραμίζει ζωές!"
Άλκηστη Λάμπρου " Άλλαξε το μέλλον, χωρίς μολύνσεις και καμινάδες"

Τα έργα τους έχουν αναρτηθεί στο www.kireas.org/diagwnismos.htm.

Ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της τελετής. Για να κάνουν την απονομή έχουν προσκληθεί τ o δήμαρχος Κηρέως (και ολο το Δ.Σ.), ο δήμαρχος Νηλέως και ο δήμαρχος Ελυμνίων. Επίσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των φορέων, οι γονείς, οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα των τριών δήμων. Η τελετή είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερομένους.


Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο. Οι πολίτες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουνΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο. Οι πολίτες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν

Με δυναμική παρουσία των πολιτών, ισχυρή εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, έγινε το παμβοιωτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Πολίτες από όλη τη Βοιωτία, συναντηθήκαμε την Παρασκευή 16 Μάιου στη Λιβαδειά, για να διαδηλώσουμε την διαμαρτυρία μας για τη σημερινή ρύπανση και την αυριανή μετατροπή του νομού σε ενεργειακό κέντρο. Δώσαμε τη δική μας απάντηση στα σχέδια εισαγωγής του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και ειδικά, στη σχεδιαζόμενη από τον όμιλο Μυτιληναίου μονάδα στην Αντίκυρα.
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του δικτύου των κινήσεων των πολιτών του νομού “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”, από οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Ν.Βοιωτίας, το Εργ. Κέντρο Λιβαδειάς, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και με τη συμπαράσταση πλήθους φορέων δήμων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, επιστημονικών φορεων κλπ.
Χαιρέτησαν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και των κινήσεων πολιτών από περιοχές του νομού που είναι υποψήφιες για εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής ΝΔ Μ. Γιαννάκης, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Τ. Αντωνίου, Β. Τόγιας, το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο Τάσος Κρομμύδας, από τη Ν.Ε. Βοιωτίας του ΚΚΕ ο Γιώργος Γκικόπουλος και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
Το παρόν έδωσαν οι γειτονικές περιοχές με αντιπροσωπείες κινήσεων πολιτών από τη Φθιώτιδα και το Αλιβέρι, ενώ τη συμπαράστασή τους μετέφεραν με μηνύματα ο δήμος Κηρέως (Μαντούδι), το δίκτυο “Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού” της Κορινθίας και η ομοσπονδία οικολογικών κινήσεων του Κορινθιακού “Η ΑΛΚΥΩΝ”. Ζωηρό τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση οι μαθητές της Λιβαδειάς και των Βαγίων.
Μέσα σε ένα κλίμα αυτενέργειας των πολιτών, οι εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, αλλά πολύ περισσότερο οι εκπρόσωποι των κινήσεων των πολιτών του νομού:
- κατήγγειλαν τη συστηματική προσπάθεια διόγκωσης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σκοπό να νομιμοποιηθεί η ασύδοτη επέλαση των ενεργειακών ομίλων, αλλά και της ΔΕΗ.
- επεσήμαναν την ουσιαστική απουσία πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την αδύναμη διείσδυση του φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση, πολιτικές που θα περιόριζαν σημαντικά τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας
ενώ πολλοί αναφέρθηκαν :
- στη μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας που καλείται να υποδεχτεί εκτός από τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα και τη γειτονική Λάρυμνα και 10 νέες μονάδες φυσικού αερίου (το 40%, των νέων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας)
- την ολοκληρωτική καταστροφή του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα, στον οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί το 16% της προβλεπόμενης, μέχρι το 2010, πανελλαδικής ισχύος αιολικής ενέργειας (25%, για το σύνολο του νομού)
- την ανεξέλεγκτη βιομηχανική επέκταση που συντελείται και που θα μεταφέρει την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση των Οινοφύτων στο μεγαλύτερο μέρος του
- την επιχειρούμενη επέκταση του παράνομου λιμανιού της Θίσβης, που προβλέπεται να εξυπηρετήσει τις εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες της περιοχής της ανατολικής Στερεάς
- την τρομακτική εξάπλωση του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλου τμήματος του νομού, από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων
- την ολοκληρωτική καταστροφή των κλειστών θαλασσών, που περιβάλλουν το νομό (Κορινθιακός, Ευβοϊκός), από τις βιομηχανικές (Αλουμίνιο - ΛΑΡΚΟ), τις ενεργειακές δραστηριότητες και την τρομακτική αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν σε αυτές.

Το κίνημα των πολιτών της Βοιωτίας διογκώνεται. Μαζί τους πολίτες άλλων περιοχών, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην Κυβέρνηση και στους ενεργειακούς ομίλους. Βοηθήστε μας να ακουστεί πιο δυνατά!

17 Μαΐ 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ,
ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

16.05.2008

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν και συμπαρίστανται στις πολύμορφες και πανελλαδικές κινητοποιήσεις των πολιτών για την αποτροπή εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα στη χώρα.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάψει να βαδίζει στον βρώμικο δρόμο παραγωγής ενέργειας που ακολουθεί δεκαετίες τώρα και με αποφασιστικό, οργανωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα να κινηθεί στην κατεύθυνση απεξάρτησης από το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα. Τη στιγμή που οι επιστήμονες μας προειδοποιούν πως η προστασία του κλίματος -κι επομένως της ανθρωπότητας όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα- απαιτεί τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι εγκληματικό η κυβέρνηση να προωθεί την εγκατάσταση νέων ανθρακικών μονάδων.

- Ενθαρρύνουμε τη στενή συνεργασία μεταξύ κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, Δήμων και πρωτοβουλιών πολιτών που θα αποτρέψει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα ή λιγνίτη, μια συνεργασία που παράλληλα θα προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

- Υποστηρίζουμε εναλλακτικές και βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης με έμφαση τομείς και δραστηριότητες που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.

- Ζητάμε αλλαγές στις πολιτικές με έμφαση την εξοικονόμηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσα από κίνητρα και προδιαγραφές για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, είσοδο του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα.

- Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα με προτεραιότητα τον οικιακό τομέα και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, μέσα από οργανωμένο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

- Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του σπάταλου και ρυπογόνου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, με κριτήριο και προτεραιότητα τη βιωσιμότητα. Αμφισβητούμε το πόση ενέργεια και ποια ενέργεια καταναλώνουμε, με ποιον τρόπο και για ποιο σκοπό.


Η Εκτελεστική Γραμματεία

16 Μαΐ 2008

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΡΑΕ
και … οι εξηγήσεις της ΡΑΕ για τη ΛΑΡΚΟ


Δελτίο τύπου, 15/5/2008
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΡΑΕ και … οι εξηγήσεις της ΡΑΕ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15/5, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της ΡΑΕ. Την εκδήλωση οργάνωσε πρωτοβουλία πολιτών από την Αθήνα και συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, των κινήσεων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, το Αλιβέρι, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κηρέως (Μαντουδίου) κ. Νικολάου.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα, που την προσδιορίζει η συμμετοχή στο πανελλαδικό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα και πολιτών από περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα εγκατάστασης τέτοιων μονάδων και, ιδιαίτερα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι, παρόμοιες δράσεις, στο πλαίσιο της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, αναπτύσσονται, εκτός από την Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, συναντήθηκε με τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μ. Καραμανή και Θ. Πανάγο, στους οποίους και μεταφέρθηκε η καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και τους ζητήθηκε να μην προχωρήσουν σε νέες θετικές γνωμοδοτήσεις. Ζητήθηκαν, επίσης, εξηγήσεις για τον, τουλάχιστον, ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε, στα αρχεία της ΡΑΕ, θετική γνωμοδότηση για μονάδα λιθάνθρακα στη Λάρυμνα, από τη ΔΕΗ.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΡΑΕ, υπήρξε η εξής ενημέρωση:
• Η ΡΑΕ περιορίζεται, αποκλειστικά, στον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητας και των τεχνικών στοιχείων των προτάσεων που της υποβάλλονται. Για την ουσιαστική ευθύνη των αποφάσεων αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που αυτές συνεπάγονται, παρέπεμψαν στα όργανα διοίκησης.
• Η αίτηση για τη μονάδα της Αντίκυρας Βοιωτίας (όμιλος Μυτιληναίου), βρίσκεται στο ΥΠΑΝ, σε αναμονή έγκρισης ή απόρριψης, με θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ.
• Η αίτηση για τη μονάδα του Μαντουδίου (όμιλος ΤΕΡΝΑ), επιστράφηκε στη ΡΑΕ (η οποία είχε δώσει θετική γνωμοδότηση) για επανέλεγχο του φακέλου και με παρατηρήσεις σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, αλλά και σε περιβαλλοντικά (παρόλο που η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν ασκεί περιβαλλοντικό έλεγχο των προτάσεων).
• Η αίτηση για τη μονάδα του Αστακού (EDISON) βρίσκεται στη φάση ελέγχου του τεχνικού μέρους του φακέλου.
• Η αίτηση για τη μονάδα του Αλιβερίου (ΔΕΗ) έχει συναντήσει προσκόμματα με την ιδιοκτησία του χώρου στον οποίο προτείνεται η εγκατάσταση (σημ. είναι γνωστό ότι η προτεινόμενη έκταση ανήκει στο δήμο Ταμυνέων, ο οποίος για ανεξήγητο λόγο εξακολουθεί να σιωπά για τη μονάδα λιθάνθρακα).
• Η αίτηση για τη μονάδα της Λάρυμνας (ΔΕΗ) δεν έχει αρχίσει να εξετάζεται, ακόμη.
• Η εμφάνιση θετικής γνωμοδότησης για τη Λάρυμνα οφείλεται σε λάθος υπαλλήλου. Υποσχέθηκαν να εξετάσουν για ποιο λόγο:
o εμφανίστηκε με άλλο αριθμό πρωτοκόλλου στο αρχείο θετικών γνωμοδοτήσεων (Γ3375) και άλλο στο αρχείο των αιτήσεων (Γ3376)
o είναι η μοναδική, ίσως, περίπτωση αίτησης, που έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου (30/3/2008) μεταγενέστερη της ημερομηνίας δημοσιοποίησης της αίτησης (29/1/2008)
o έστω και έτσι, αυτή η αίτηση δημοσιοποιήθηκε από τη ΡΑΕ στις 5/5/2008 (σημ. δημιουργώντας νομικό πρόβλημα με την εκπνοή της 15θήμερης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, που ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης)
o υπάρχει ένα ένοχο κενό στο μητρώο των αιτήσεων, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, στο επίμαχο διάστημα (δεν δημοσιεύονται οι αιτήσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου Γ3372, Γ3373, Γ3375)
• Θεωρούν ότι ήταν αυτονόητη η παροχή θετικής γνωμοδότησης για την αλλαγή του χαρακτήρα της μονάδας συμπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου, στην Αντίκυρα, από τη στιγμή που το επιθυμεί ο ίδιος (για λόγους ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις ενισχύουν τις επιφυλάξεις μας για τη λειτουργία της ΡΑΕ και για το κατά πόσο παίζει ρυθμιστικό ή απορυθμιστικό ρόλο. Δεν μας ξενίζει, φυσικά, και αυτή η ατέρμονη πρακτική μεταφοράς της ουσιαστικής ευθύνης, για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον μεγάλων περιοχών και την ενεργειακή προοπτική της χώρας, από τον Άννα στον Καϊάφα.

Και για το λόγο αυτό οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν, για μια ακόμη φορά, παρόντες και έτοιμοι να προασπίσουν το μέλλον και τη ζωή, τη δική τους και των παιδιών τους.


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com


Για την επικοινωνία
Τάσος Κεφαλάς
6942984299

15 Μαΐ 2008

Πού είναι οι βουλευτές της Φθιώτιδας,
ο κ Νομάρχης,
ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ;


Μετά την δημοσιοποίηση, από τους Οικολόγους Πράσινους, τους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” και τη “συμμαχία των δήμων ενάντια στο λιθάνθρακα” της πραξικοπηματικής εμφάνισης θετικής γνωμοδότησης της ΡΑΕ για τη λιθανθρακική μονάδα της ΔΕΗ στη Λάρυμνα, η ΡΑΕ έσπευσε να την αποσύρει “άρον - άρον” από το μητρώο των θετικών γνωμοδοτήσεων και την εμφανίζει πλέον στο μητρώο των αιτήσεων. Και πάλι, όμως, λειτούργησαν άτσαλα:

· Ενώ στο μητρώο θετικών γνωμοδοτήσεων η αίτηση εμφανίζονταν με αριθμό υποβολής Γ3375, σήμερα, στο μητρώο των αιτήσεων εμφανίζεται με αριθμό υποβολής Γ3376.

· Σαν ημερομηνία υποβολής της αίτησης εμφανίζεται η 31/3/2008, ενώ σαν ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας των 15 ημερών για υποβολή αντιρρήσεων εμφανίζεται η 29/1/2008.

Επαναφέρουμε τα ερωτήματα, που διατυπώσαμε και χθες, και περιμένουμε καθαρές εξηγήσεις:

· Υπάρχει η προαναφερόμενη αίτηση της ΔΕΗ και με ποια ημερομηνία έχει, τελικά, κατατεθεί; Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός υποβολής της αίτησης; Πως γίνεται η δημοσιοποίηση της αίτησης να προηγείται της υποβολής της;

· Αν ναι, γιατί δεν είχε δημοσιοποιηθεί στο μητρώο των αιτήσεων, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

· Τι ήθελαν να αποφύγουν; Μήπως, περίμεναν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων; Μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση της αίτησης, θα υπάρχει περιθώριο υποβολής αντιρρήσεων;

· Οι δημόσιες εξαγγελίες της ΔΕΗ, για τη Λάρυμνα, κάνουν λόγο για συνεργατικό σχήμα με τη ΛΑΡΚΟ. Γιατί εμφανίζεται η αίτηση να αφορά, αποκλειστικά, τη ΔΕΗ;

Πιστεύουμε πως, όποιες και αν είναι οι εξηγήσεις που θα δοθούν, το σίγουρο είναι ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με τον ενεργειακό τομέα και συνδιαλέγεται καθημερινά με τα διεθνή συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων. Είναι αυτή που ορίζει τη διοίκηση της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ με συγκεκριμένο πλαίσιο προγράμματος και συγκεκριμένες εντολές

Από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητες τέτοιου είδους απαράδεκτες πολιτικές και διοικητικές συμπεριφορές. Θα δώσουμε τη δική μας απάντηση, δυναμώνοντας το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα.

Το ερώτημα είναι πού είναι οι βουλευτές της Φθιώτιδας, ο κ Νομάρχης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ; Έτσι αντιλαμβάνονται σήμερα την κλιματική αλλαγή; Έτσι αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του Β Ευβοικού και της ήπιας ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής; Πού θέλουν να οδηγήσουν την περιοχή της Λάρυμνας;

13 Μαΐ 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Οι ανθρακικοί σταθμοί είναι «πιο ίσοι» από τους άλλους;

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ

www.ecogreens.gr ecogreen@otenet.gr
Αθήνα:Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ 2103241001, fax 2103241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51, 54631, τηλ 2310222503, fax 2310421196

Οι ανθρακικοί σταθμοί είναι «πιο ίσοι» από τους άλλους;

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η διαδικασία με την οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε θετική γνωμοδότηση στην αίτηση της ΔΕΗ για τον λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμνα, καθώς και αυτή που ακολουθεί για τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις ανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ. Ενώ διανύουμε ήδη την «Εβδομάδα Κατά του Λιθάνθρακα», όπου πολίτες, δήμοι και οργανώσεις από πολλές περιοχές της χώρας διαδηλώνουν την αντίθεση τους στο ρυπογόνο καύσιμο, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναδεικνύουν το θέμα και με αίτηση τους στη ΡΑΕ ζητούν διευκρινήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ανανέωση (5/5/2008) του αρχείου θετικών γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ περιλαμβάνεται θετική γνωμοδότηση για την υπ’ αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ για μονάδα λιθάνθρακα της στη Λάρυμνα ισχύος 700-800MW, αλλά από τον πίνακα απουσιάζει ο αριθμός της γνωμοδότησης αυτής.

Επίσης στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ για άδειες παραγωγής με ενημέρωση επίσης 05/05/08 δεν υπάρχει καταχωρημένη η σχετική αίτηση! Έτσι παραμένει άγνωστο πότε κατατέθηκε η αίτηση κι αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις δημοσιοποίησης που ορίζει ο νόμος.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ο αιτών έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας που εκδίδονται στην Αθήνα σύντομη περίληψη του περιεχομένου της αίτησής του, ενώ η ΡΑΕ φροντίζει ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λαμβάνει γνώση σχετικά µε την αίτηση, τα συνημμένα έγγραφα και κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Από την ημέρα της δημοσίευσης μάλιστα ξεκινά η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή αιτιολογημένων αντιρρήσεων.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή μάλλον δεν είναι μοναδική. Στην ομιλία του στις 17/04/08 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε ότι «αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα» (Βλ. Δελτίο Τύπου ΔΕΗ 17/04/08). Αιτήσεις για τη λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι και την λιγνιτική στην Πτολεμαΐδα επίσης δεν εμφανίζονται στο αρχείο της ΡΑΕ. Είναι πράγματι να απορεί κανείς αφενός για την ικανότητα του κ. Αθανασόπουλου να προβλέπει τις αποφάσεις της ΡΑΕ και αφετέρου για την επιμέλεια τήρησης των αρχείων της τελευταίας.

Επισημαίνουμε ότι η ακριβώς προηγούμενη αίτηση (Γ3374) αφορά μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ συνδυασμένου κύκλου στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και κατατέθηκε στις 31/12/07, η οποία επίσης έλαβε ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, όσο και στην επίμαχη της Λάρυμνας, η ΡΑΕ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για ρυπογόνες μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ σε λιγότερο από 4 μήνες, όταν το αντίστοιχο διάστημα για τις μονάδες Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας είναι πολλοί μήνες, ως χρόνια, ακόμα και πριν την ενσωμάτωση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) στη διαδικασία της άδειας παραγωγής.

Πέρα όμως από τις διαδικασίες αδειοδότησης, ακόμα και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο των αδειών παραγωγής επιφυλάσσει ευνοϊκότερη μεταχείριση στους συμβατικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για τους σταθμούς ΑΠΕ απαιτείται πλέον η ταυτόχρονη υποβολή Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαζί με την αίτηση για άδεια παραγωγής και η λήψη γνωμοδότησης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) πριν τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, τέτοια υποχρέωση για τους συμβατικούς σταθμούς δεν υφίσταται!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αίτηση τους προς τη ΡΑΕ ζητούν να διευκρινίσει:


1. Πότε κατατέθηκε η υπ’ αριθμό Γ3375 αίτηση της ΔΕΗ για το λιθανθρακικό σταθμό στη Λάρυμνα.
2. Αν η ΔΕΗ προέβη στις απαραίτητες κατά το νόμο δημοσιεύσεις και πότε έγιναν αυτές.
3. Γιατί η αίτηση αυτή δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ.
4. Πότε εκδόθηκε η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αίτηση αυτή και γιατί απουσιάζει ο αριθμός της θετικής γνωμοδότησης από το σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.
5. Αν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άδεια παραγωγής από τη ΔΕΗ για την επίσης λιθανθρακική μονάδα 700-800MW στο Αλιβέρι Ευβοίας καθώς και τη λιγνιτική μονάδα 450MW στην Πτολεμαΐδα, όπως ισχυρίζεται η ίδια η ΔΕΗ. Αν όντως έχουν κατατεθεί, πότε έγινε αυτό και γιατί οι αιτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό αρχείο της ΡΑΕ.
6. Αν ισχύει η δήλωση του κ. Αθανασόπουλου ότι η ΡΑΕ προτίθεται να γνωμοδοτήσει θετικά και για τις υπόλοιπες ανθρακικές μονάδες σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Αλιβέρι, όπως ήδη έκανε για τη Λάρυμνα.

Γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα γύρω από τον άνθρακα είναι μεγάλα και με πολύ ισχυρή επιρροή. Θα είναι όμως ολέθριο σφάλμα αν τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν των συμφερόντων του συνόλου της ανθρωπότητας που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Η Θεματική Ομάδα
Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Για περισσότερες πληροφορίες:
Σταύρος Σταματούκος, 6936 900276

Εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα:
Όχι στη ρύπανση, ναι στη ζωή

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
Δίκτυο κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα
lithanthrakas@gmail.com

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
Δήμοι Αλμυρού, Αστακού, Καβάλας, Κηρέως, Διστόμου
Κοινότητες Αντίκυρας, Κυριακίου

WWF Ελλάς
climate@wwf.gr

Δελτίο Τύπου

12 Μαΐου 2008

Εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα: όχι στη ρύπανση, ναι στη ζωή


Αθήνα-. Οι κινήσεις δήμων και πολιτών κατά του λιθάνθρακα ανακοίνωσαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, την έναρξη της “Εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, που θα λάβει χώρα από 12 έως 18 Μαΐου 2008, στις περιοχές όπου προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ρυπογόνο λιθάνθρακα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητοποιήσεων για το λιθάνθρακα, θα διεξαχθεί πληθώρα εκδηλώσεων κατά περιοχές, ώστε να γίνει γνωστή, για μια ακόμη φορά, η αντίθεση της Καβάλας, του Αλμυρού, του Αστακού, του Μαντουδίου, του Διστόμου, του Κυριακίου και της Αντίκυρας στο ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη της εβδομάδας κινητοποιήσεων, ξεκινά η διαδικτυακή και έντυπη συλλογή υπογραφών στην έκκληση που απευθύνουν οι δήμοι και οι πολίτες, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, για αποτροπή των επενδύσεων σε λιθάνθρακα και έμφαση στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κείμενο της έκκλησης είναι προσβάσιμο μέσω των ιστοσελίδων http://www.gopetition.com/online/19116.html, http://climate.wwf.gr, και http://lithanthrakas.wordpress.com. Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του λιθάνθρακα.

Η κ. Ελένη Ματίκα, Αντιδήμαρχος Αλμυρού, που αποτελεί μέλος της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα”, σε γραπτή της δήλωση σημείωσε ότι «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτη βαθμίδα διοίκησης παρακολουθούμε τα προβλήματα περιβάλλοντος από πολύ κοντά και είναι χρέος μας να ξεκινάμε πρώτοι τους αγώνες, είτε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είτε για την ανατροπή σχεδίων που καταστρώνονται για μας χωρίς εμάς και απειλούν το επίπεδο της ζωής μας».

Ο Τάσος Κεφαλάς, συντονιστής της κίνησης πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στο λιθάνθρακα, καθώς και το συνεχώς διευρυνόμενο ενδιαφέρον, δείχνουν τη διάθεση των πολιτών να ξεφύγουν από την “αδράνεια του καναπέ” και να μετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των επόμενων γενεών, και τόνισε το κλίμα ομοθυμίας κατά του λιθάνθρακα που επικρατεί σε όλες τις “υποψήφιες” περιοχές εγκατάστασης αυτών των ρυπογόνων μονάδων. Ο κ. Κεφαλάς χαρακτήρισε σαν παραπλανητικές τις αντιλήψεις περί, δήθεν, ναυαγίου του σχεδίου εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και κάλεσε τους ενεργούς πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και να πλαισιώσουν το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα. Ζήτησε, τέλος, την ενεργό συμμετοχή όλων στην παράλληλη καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά του λιθάνθρακα, σαν ένα ακόμη ισχυρό μέσο πίεσης.

Ο Κώστας Χαϊνάς, εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας, σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τη χώρα και είναι άμεσα διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Η εκπλήρωση του δεσμευτικού εθνικού στόχου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 18% στην τελική κατανάλωση και εξοικονόμησης ενέργειας1 κατά 20% έως το 2020, αρκούν για να κάνουν “αχρείαστες” τις μονάδες λιθάνθρακα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη την επαναφορά, από υπεύθυνα χείλη, της προοπτικής της πυρηνικής ενέργειας. Ανεξάρτητα αν αυτό αντανακλά πραγματικό ενδιαφέρον ή αν χρησιμοποιείται, απλά, για την κάμψη των αντιδράσεων κατά του λιθάνθρακα.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς και συντονιστής της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα” επεσήμανε ότι η παγκόσμια επιστημονική και πολιτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την αδράνεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την εμμονή στον λιθάνθρακα. Ο κ. Πληθάρας ανέφερε χαρακτηριστικά τη νέα μελέτη Stern, που χαρακτηρίζει μονόδρομο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% έως το 2050, καθώς και τις δηλώσεις του κορυφαίου επιστήμονα της NASA, κ. James Hansen, που τονίζει ότι οι υφιστάμενες τεχνολογίες καύσης λιθάνθρακα είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διόγκωση της κλιματικής αλλαγής. “Πλέον, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα εκδόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα λάβει υπόψη όλες τις δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη θέληση των πολιτών να ζήσουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Υπάρχουν άλλες λύσεις και ο λιθάνθρακας δεν είναι μια από αυτές”.

Για περισσότερες πληροφορίες
Αχιλλέας Πληθάρας, WWF Ελλάς, 2103314893, 6974334442, climate@wwf.gr
Τάσος Κεφαλάς, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, 6942984299, lithanthrakas@gmail.com

1 Ο στόχος αυτό έχει οριστεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού πακέτου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου την περίοδο 2013-2020
Σημείωση προς συντάκτες

1. Συλλογή υπογραφών
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών στην έκκληση κατά του λιθάνθρακα: http://www.gopetition.com/online/19116.html

2. Πρόγραμμα δράσεων κατά του λιθάνθρακα
Δείτε στις ιστοσελίδες http://climate.wwf.gr, και http://lithanthrakas.wordpress.com τις προγραμματισμένες δράσεις στην εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα.

3. “Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα”
Στις 29 Ιανουαρίου 2008, δήμοι και κοινότητες των περιοχών στις οποίες προγραμματίζεται ή υπάρχει σκέψη για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα (Δήμος Καβάλας, Δήμος Αλμυρού Μαγνησίας, Δήμος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Δήμος Κηρέως Ευβοίας, Δήμος Διστόμου Βοιωτίας, Κοινότητα Αντίκυρας Βοιωτίας, Κοινότητα Κυριακίου Βοιωτίας), σε συνεργασία με το WWF Ελλάς ανακοίνωσαν τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, δηλώνοντας την πεποίθησή τους ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν χωρά ο λιθάνθρακας. Με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, η συμμαχία τονίζει ότι λύσεις υπάρχουν και είναι διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση και το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

4. “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών, που συγκροτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, σαν μια φυσιολογική ανάγκη συντονισμού των δράσεων των πολιτών, διεύρυνσης και ισχυροποίησης του μετώπου κατά του λιθάνθρακα, εξασφάλισης πληρέστερης ενημέρωσης και εμβάθυνσης στο συνολικότερο ζήτημα της ενέργειας. Τον αρχικό πυρήνα της πρωτοβουλίας απετέλεσαν οι: Εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού “Εν δράσει”, Ενεργοί πολίτες Εύβοιας, Ένωση Ταμυναίων πολιτών η “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” (Αλιβέρι), Οικολογική εταιρεία Έβρου, Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον, Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας, Σύλλογος περιβάλλον και πολιτισμός δήμου Κηρέως (Μαντούδι), Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, Συντονιστική επιτροπή αγώνα Καβάλας. Στην πορεία έχει διευρυνθεί, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας) και με ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών στη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (και έπεται συνέχεια …).

5. Οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας
Οι κακές ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι έχει περιθώριο να προβεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της ενεργειακής έντασης και προώθηση των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (σχεδόν 800 γραμμάρια), τη στιγμή που π.χ. η Γερμανία εκπέμπει 499 γραμμάρια CO2/KWh. Επίσης, για κάθε μονάδα παραγόμενου ΑΕΠ η Ελλάδα εκπέμπει 37% περισσότερες εκπομπές CO2, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ-27. Ακόμα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται μόλις στο 10%, τη στιγμή που έχουμε υποχρέωση για κάλυψη του 20,1% του ηλεκτρισμού έως το 2010.
Η κ. Ματίκα χαιρέτισε, επίσης, την πρόσφατη πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών κ. Ποδηματά και κ. Παπαδημούλη, να καταθέσουν γραπτή δήλωση στην Ευρωβουλή, όπου τονίζεται ότι τα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που καλούνται να επιλύσουν

6. Ποιες μονάδες προγραμματίζονται;
Οι μονάδες για τις οποίες υπάρχουν ή υπήρξαν σκέψεις για την κατασκευή τους είναι οι εξής:

1. Εύβοια
Στον Δήμο Κηρέως (Μαντούδι) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 460 MW, από την εταιρία Ήρων Θερμοηλεκτρική (όμιλος ΤΕΡΝΑ). Για τη συγκεκριμένη μονάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε την απόφαση Δ5/ΗΛ/Γ/Φ6/9633/21-4-2008, με την οποία επιστρέφει την αίτηση της Ήρων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για επανεξέταση. Σημειωτέον, ότι η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη συγκεκριμένη επένδυση
Στον Δήμο Ταμυνέων (Αλιβέρι) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Η ΔΕΗ ΑΕ εμμένει στην κατασκευή της μονάδας, που πρόκειται να γίνει σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη περιοχή, τη στιγμή που στην περιοχή προγραμματίζονται ήδη μονάδες φυσικού αερίου.

2. Βοιωτία
Στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου, προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Endesa Hellas. Και αυτή η μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι βρίσκεται σε, ήδη, βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.

3. Αιτωλοακαρνανία
Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Edison Hellas. Για τη μονάδα έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι το λιμάνι της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκφόρτωσης του ρυπογόνου άνθρακα.

4. Φθιώτιδα
Στον Δήμο Οπουντίων (Λάρυμνα) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Και για αυτή τη μονάδα η ΔΕΗ εμμένει στην υλοποίησή της, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο.

5. Μαγνησία, και 6. Καβάλα
Η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα και ο Αλμυρός στη Μαγνησία εμφανίζονταν ως τα επικρατέστερα σημεία όπου θα κατέληγε η ρυπογόνος μονάδα ισχύος 1600 MW, την οποία ήθελε να κατασκευάσει η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη RWE. Πρόκειται για την ίδια μονάδα της γερμανικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής RWE, που οι κάτοικοι της περιοχής Ensdorf στη Γερμανία, απέτρεψαν την εγκατάστασή της στα μέρη τους. Μετά τη Γερμανία και η Ελλάδα είπε όχι σε αυτή την επένδυση, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να ακυρώσει την κατασκευή της
Πλέον, μετά την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και την ανακοίνωση της ΔΕΗ, ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα σε Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Αλιβέρι Εύβοιας, χωρίς, ωστόσο, να έχει εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος και για το Μαντούδι.

12 Μαΐ 2008

Πραξικοπηματική (;) θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τη Λάρυμνα

Δημοσιεύθηκε στο http://lithanthrakas.wordpress.com/, 12/5/2008

Στην τελευταία ανανέωση (5/5/2008) του μητρώου θετικών γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ εμφανίζεται η ΔΕΗ ΑΕ να λαμβάνει θετική γνωμοδότηση για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στη Λάρυμνα, 700 - 800 MW, σε απάντηση αίτησής της με αριθμό Γ3375. Η προηγούμενη αίτηση, με αριθμό Γ3374 αφορά αίτηση, πάλι της ΔΕΗ ΑΕ, για μονάδα φυσικού αερίου 850 MW, στη Μεγαλόπολη και εφανίζεται να έχει υποβληθεί στις 17/12/2007. Όμως: σε όλες τις ανανεώσεις του αρχείου των αιτήσεων, προς τη ΡΑΕ (με τελευταία αυτή της 5/5/2008), εμφανίζεται η αίτηση για τη Μεγαλόπολη, ποτέ όμως η αίτηση για τη Λάρυμνα.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

· Υπάρχει η προαναφερόμενη αίτηση της ΔΕΗ και με ποια ημερομηνία έχει κατατεθεί;

· Αν ναι, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί; (και, απ’ ότι φαίνεται, μιλάμε για διάστημα πολλών μηνών). Τι ήθελαν να αποφύγουν; Γιατί αυτή η διαδικασία απόκρυψης μιας επιδίωξης, που, σε τελευταία ανάλυση είναι γνωστή από το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ;

· Αν, πάλι, δεν υπάρχει, πως δόθηκε η θετική γνωμοδότηση;

· Στο αρχείο των θετικών γνωμοδοτήσεων, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι η μόνη που δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αριθμό απόφασης της ΡΑΕ. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει, πράγματι, απόφαση θετικής γνωμοδότησης ή μήπως, κάποιοι έσπευσαν να την προκαταλάβουν. Αν υπάρχει, γιατί δεν δημοσιεύεται;

· Οι δημόσιες εξαγγελίες της ΔΕΗ, για τη Λάρυμνα, κάνουν λόγο για συνεργατικό σχήμα με τη ΛΑΡΚΟ. Γιατί εμφανίζεται η αίτηση και η θετική γνωμοδότηση να αφορούν, αποκλειστικά, τη ΔΕΗ;

Ότι και να συμβαίνει, τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός του ενεργειακού αύριο της χώρας, γίνεται με απαράδεκτους και αδιαφανείς όρους. Μακριά, και σε αντίθεση από την κοινωνία των πολιτών και τις πραγματικές της ανάγκες.

Επιβεβαιώνουν, σε κάθε περίπτωση, το βασικό μήνυμα των δραστηριοτήτων της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα, 12-18 Μαΐου”, ότι η υπόθεση του λιθάνθρακα δεν έχει κλείσει (κάθε άλλο, μάλιστα) και ότι πρέπει να διευρυνθεί και να δράσει ακόμη πιο μαχητικά το πανελλαδικό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα.

11 Μαΐ 2008

Συλλαλητήριο στη Λιβαδειά 16 Μαίου

Συμπαράταξη Βοιωτών
για το Περιβάλλον
Ενημέρωση – Πρόσκληση


Εδώ και ένα περίπου χρόνο, πολίτες από διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνειδητοποιήσαμε ότι οι χώροι μας υποδέχονταν ένα τρομακτικό αριθμό από κάθε είδους ενεργειακές μονάδες. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι είχε ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία για ολόκληρο το νομό και τις γειτονικές του περιοχές:

- Βρισκόμαστε στο βρόγχο ενός σχεδιαζόμενου φονικού κλοιού 4 λιθανθρακικών μονάδων σε Άσπρα Σπίτια, Λάρυμνα, Μαντούδι, Αλιβέρι.

- Μονάδες συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW εγκαθίστανται στη Βοιωτία και πάνω από 8 στις γύρω περιοχές. Για τη σύγκριση 10 GW χρησιμοποιεί όλη η χώρα.

- Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτή η ξέφρενη κούρσα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής! 11 εργοστάσια σχεδιάζονται μέχρι σήμερα στο νομό Βοιωτίας και άλλα 5 σε Εύβοια- Φθιώτιδα.

Με την απελευθέρωση της ενέργειας η Βοιωτία, που διασχίζεται από τα βασικά δίκτυα μεταφοράς (οδικά, φυσικού αερίου, ρεύματος) μετατρέπεται σε καμίνι. Οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα το λεκανοπέδιο της Αττικής. Oι κλειστές θάλασσες του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή.

Και όλα αυτά ενώ η περιοχή μας ζει με τον πιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της ασύδοτης βιομηχανικής ρύπανσης: στον Ασωπό και στον μισό περίπου νομό τα νερά είναι μολυσμένα με καρκινογόνες ουσίες. Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: στα νέα χωροταξικά σχέδια το σύνολο του νομού προσδιορίζεται ως περιοχή ανεξέλεγκτης επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, χωρίς καμία άλλη πρόβλεψη ανάπτυξης.Για να αμυνθούμε σε όλα αυτά, κινήσεις πολιτών που δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, συγκροτήσαμε το Μάιο του 2007, το δίκτυο Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Από τον Φεβρουάριο του 2008, συγκροτήσαμε μαζί με άλλες κινήσεις το Πανελλαδικό δίκτυο «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα». 12-18 Μαΐου ορίστηκε πανελλαδικά ως εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα: Σας καλούμε όλους στο Παμβοιωτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν φορείς του νομού στη Λιβαδειά, την Παρασκευή 16 Μαίου 2008 και ώρα 7 μ.μ.

Σας στέλνουμε ενημερωτικό υλικό (χάρτης με τα νέα ενεργειακά εργοστάσια, φυλλάδιο, αφίσα).


Δέσποινα Σπανούδη τηλ.6972850659

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com/
symparataxi@gmail.com

9 Μαΐ 2008

Εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα:
Λέμε όχι στον λιθάνθρακα, λέμε ναι στη ζωή

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
Δίκτυο κινήσεων πολιτών
κατά του λιθάνθρακα
lithanthrakas@gmail.com

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
Δήμοι Αλμυρού, Αστακού, Καβάλας, Κηρέως, Διστόμου
Κοινότητες Αντίκυρας, Κυριακίου

WWF Ελλάς
climate@wwf.gr


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι κινήσεις πολιτών και δήμων ενάντια στο λιθάνθρακα σας προσκαλούν στην κοινή συνέντευξη τύπου

“Εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα:
Λέμε όχι στον λιθάνθρακα, λέμε ναι στη ζωή”


Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008, και ώρα 11.00 π.μ.
Στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Καρ. Σερβίας 4, 5ος όροφος, Αθήνα

Η συνέντευξη τύπου σηματοδοτεί την έναρξη της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, που θα λάβει χώρα από 12 έως 18 Μαΐου 2008, στις περιοχές όπου προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον ρυπογόνο λιθάνθρακα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα, οι πολίτες της Καβάλας, του Αλμυρού, του Αστακού, του Μαντουδίου, του Διστόμου, του Κυριακίου και της Αντίκυρας θα δηλώσουν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατασκευής αυτών των μονάδων.

Στη συνέντευξη τύπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις επενδύσεις σε λιθάνθρακα.


Στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσουν:

Ματίκα Ελένη, αντιδήμαρχος Αλμυρού
Αχιλλέας Πληθάρας, WWF Ελλάς, συντονιστής της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα”
Τάσος Κεφαλάς, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, συντονιστής της κίνησης “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Κώστας Χαϊνάς, Ενεργοί πολίτες ΕύβοιαςΓια περισσότερες πληροφορίες
Τάσος Κεφαλάς, tkef@otenet.gr - 6942984299
Αχιλλέας Πληθάρας, climate@wwf.gr - 6974 33 44 42

7 Μαΐ 2008

STOP στο βρώμικο λιθάνθρακα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινωνικές ενέργειες για την ενέργεια.

Γιατί να παράγουμε περισσότερη ενέργεια; Ποιος αποφασίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό. Στο βωμό ποιας ανάπτυξης;

Γιατί τώρα λιθάνθρακας στην Ελλάδα τη στιγμή που κανείς στην ΕΕ δεν τον θέλει;


Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στην εκδήλωση του Σαββάτου 10 Μαΐου, ώρα 20:30 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια). Οι "πολίτες ενάντια στο λιθάνθρακα" έρχονται στο κέντρο της Αθήνας, στον πιο ενεργοβόρο αστικό χώρο της Ελλάδας, θέτοντας το ζήτημα της ενέργειας. Θα καταδειχθεί ο ανορθολογικός ενεργειακός σχεδιασμός και η καταστροφική κερδοσκοπική επίθεση των εταιριών στους φυσικούς πόρους της χώρας επιβαρύνοντας την ευρύτερη ατμόσφαιρα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο Τάσος Κεφαλάς από την συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, ο Ηλίας Γεωργαλής από το παναιτολοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον και ο Νίκος Ιωάννου από την ομάδα "Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία". Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα 12-18 Μαΐου όπου συμμετέχουν μέχρι τώρα πάνω από 15 πόλεις: Αστακός, Αγρίνιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Πάτρα, Κόρινθος, Αντίκυρα, Λιβαδειά, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αλμυρός, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Αθήνα. Θα ανακοινωθούν οι δράσεις από διάφορες πόλεις και θα συζητηθούν αυτές που αφορούν την Αθήνα.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

http://lithanthrakas.wordpress.com/
info@nosotroscommunity.gr
lithanthrakas@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας: 6942476998

6 Μαΐ 2008

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ(1):ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

GREENPEACE
Αθήνα, 5 Μαΐου 2008

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ(1):
ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ
Έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο της βιομηχανίας άνθρακα για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών

Η νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες(2,3)’ αποκαλύπτει την υποκρισία της βιομηχανίας άνθρακα. H Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απορρίψουν την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών και να επενδύσουν στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage, CCS) υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. Η μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS προωθείται ευρέως από τη βιομηχανία του άνθρακα ως πρόφαση για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα παγκοσμίως. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα εγκαίρως, ή ότι είναι ασφαλής ενώ το κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

‘Η επένδυση στην τεχνολογία CCS είναι τόσο αναποτελεσματική και ανόητη, όσο το να αποζητάς την προσβολή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ιατρική επιστήμη θα βρει τη θεραπεία’, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Τα βασικά σημεία στην έκθεση της Greenpeace που αποδεικνύουν την αδυναμία της τεχνολογίας CCS να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι τα εξής:

Η τεχνολογία CCS δεν αναμένεται να έχει βιομηχανική εφαρμογή το νωρίτερο πριν από το 2030. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν κορυφωθεί το αργότερο έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050. Η κατασκευή των ανθρακικών σταθμών που σχεδιάζονται σήμερα, θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.

Η τεχνολογία CCS σπαταλά ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία CCS καταναλώνει 10 – 40% της ενέργειας που παράγει ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία του οικονομικά ασύμφορη.

Η τεχνολογία CCS είναι επικίνδυνη. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποθηκευτεί στο υπέδαφος δε θα διαρρεύσει στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι προκειμένου η τεχνολογία CCS να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έως το 2050 απαιτείται η κατασκευή 6.000 σταθμών, οι οποίοι θα αποθηκεύουν ο καθένας ένα εκατομμύριο τόνους CO2 στο υπέδαφος ετησίως. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι τεχνικά εφικτό να αποθηκευτεί τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Η τεχνολογία CCS είναι ακριβή. Η τεχνολογία CCS αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός ανθρακικού σταθμού, ενώ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% - 91%. Επιπλέον, η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων καθιστά την τεχνολογία CCS οικονομικά απαγορευτική.

Οι πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν σήμερα. Η παλαιότερη έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Ενεργειακή Επανάσταση’(4) αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% και να καλύψουν περισσότερο από 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050.

‘Είναι προφανές ότι η βιομηχανία άνθρακα ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η ‘νέα’ τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πρόφαση για να συνεχιστεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε το δέκατο ένατο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κλίματος. Οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να απορρίψουν την προοπτική κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών. Μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (τεχνολογία CCS, carbon capture and storage) επιτρέπει στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, να το μεταφέρουν –συνήθως με αγωγούς- και στη συνέχεια να το αποθηκεύουν σε κατάλληλες γεωλογικές τοποθεσίες, στο υπέδαφος ή κάτω από το βυθό της θάλασσας.

2. Δείτε την περίληψη της έκθεσης με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες’ στα ελληνικά στην ιστοσελίδα
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/CCS

3. Δείτε την έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες’ στα αγγλικά στην ιστοσελίδα
http://www.greenpeace.org/international/press/reports/false-hope


4. Δείτε την έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ στην ιστοσελίδα http://www.greenpeace.org/greece/campaigns/climate-change/energy-revolutionΓια περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06 374 & 5, 6979 443 305