22 Ιουλ 2008

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις
του Σίμου Κεδίκογλου για το λιθάνθρακα

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός
του Δήμου Κηρέως
Ιφιγένειας 3,
Μαντούδι
Εύβοια 34004

Μαντούδι 22/7/09

Δελτίο τύπου

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου για το λιθάνθρακα στο περιοδικό Ευβοιόραμα»

Ο λόγος που ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org αποφάσισε να απαντήσει στις δηλώσεις του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου στο Ευβοιόραμα του Ιουνίου 2008, είναι ότι υπάρχει μια ανεξήγητη αντιφατικότητα στη στάση του σε σχέση με το λιθάνθρακα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σ. Κεδίκογλου με δημόσια επιστολή του στις 21/3/08 δήλωνε την υποστήριξη του στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα στο συλλαλητήριο του Μαντουδίου. Στις 18/4/08 επέδιδε επίσημα διαμαρτυρία στη Βουλή ενάντια στην δημιουργίας λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι. Σχεδόν ένα μήνα μετά, σύμφωνα με δημοσίευμα που δεν έχει διαψευστεί, ο κ. Σ. Κεδίκογλου σε συγκέντρωση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στις 5/6/2008 «υπερθεμάτιζε» την χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τον ίδιο μήνα σε συνέντευξη του στο μηνιαίο περιοδικό Ευβοιόραμα (Ιούνιος 2008, Αρ.φυλου 83) ο κ. Κεδίκογλου αυτή τη φορά όχι μόνο εξαπολύει ανάρμοστους χαρακτηρισμούς σε αυτούς που εναντιώνονται στην δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων, αλλά υποτιμά και την ικανότητα για ανεξάρτητη σκέψη των χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν και υπογράφουν κατά του λιθάνθρακα.

Υπάρχουν δυο σημεία που απορρέουν από αυτή την συνέντευξη σχετικά με το θέμα που ο kireas.org αναλύει παρακάτω:

1. O κ. Σ. Κεδίκογλου ίσως άθελα του αλλά με σαφήνεια αφήνει να εννοηθεί ότι το υπάρχον Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και φορείς όπως η ΡΑΕ δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή επιστημονική γνώση γύρω από το λιθάνθρακα και υπάρχει ανάγκη αυτά τα projects να δίδονται σε Πανεπιστήμια ή Ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Για να μην κατηγορηθούμε ότι παραποιούμε τα λόγια του το σχετικό εδάφιο από την συνέντευξη έχει ως εξής:

«Για το λιθάνθρακα δεν έχω δει τίποτα επίσημο από αρμόδιο επιστημονικό φορέα. Θα πρέπει να πάρουμε το project, να το δώσουμε στο Πολυτεχνείο ή το Δημόκριτο ή σε μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία. Προσωπικά θέλω μια τεκμηρίωση από ένα δύσκολο κριτή. Δημοσιογράφος: Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ); Ασχολείται με τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες.. Γι’ αυτό χρειάζεται αυτό που προανέφερα…»

Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στις 8/2/2008 σχετικά με την διασφάλιση που παρέχουν οι θεσμοί και διαδικασίες στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή αδειών λειτουργίας σε λιθάνθρακικές μονάδες. Εμείς δεν διαφωνούμε με το κ. Σ. Κεδίκογλου αν πραγματικά η δήλωση του σημαίνει μια αναγνώριση των αδυναμιών του Ελληνικού αδειοδοτικού συστήματος και ανεπάρκεια στον τομέα της λήψης επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων. Η πρόταση του για προσφυγή στην Ευρώπη ή την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη τεκμηρίωση δεν μας βρίσκει αντίθετους. Ελπίζουμε να δούμε στην Βουλή περισσότερες πρωτοβουλίες από μέρους του προς αυτή την κατεύθυνση για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Φυσικά μας προβληματίζει το ότι ενώ διατυπώνεται η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση εδώ και πολύ καιρό από τους λίγους λιθανθρακό-φίλους κανείς τους δεν έχει φροντίσει να την παράσχει μέχρι τώρα. Τι συμβαίνει, γιατί δεν φροντίζετε εσείς κ. Κεδίκογλου ακόμη και τώρα να φέρεται τους επιστήμονες που θέλετε να δώσουν μια πιο τεκμηριωμένη γνώμη; Το ακούμε συνεχώς εδώ και πολλούς μήνες; Τι ακριβώς σας εμποδίζει να το κάνετε;

Γιατί δεν το κάνει ο επενδυτής που έχει ήδη ξοδέψει τόσα πολλά για αυτή την άδεια; Μια επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή θα ήταν πολύ φθηνότερη από τις υποσχέσεις για τηλεθέρμανση που δίνει τώρα για να δελεάσει τους κατοίκους. Δυστυχώς, όσο και να ψάξαμε οι μόνοι «επιστήμονες» που μιλούν θετικά για το λιθάνθρακα είναι αυτοί που γράφουν τις μπροσούρες των εταιρειών κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ελπίζουμε να μην έχετε υπόψη σας αυτούς τους «επιστήμονες» σαν «δύσκολους» κριτές.

2. Το δεύτερο σημείο έχει ένα κάνει με την επιχειρούμενη υποβάθμιση τόσο των επιχειρημάτων όσο και αυτών που εναντιώνονται στο λιθάνθρακα. Το επίμαχο απόσπασμα από την συνέντευξη αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω: «Θεωρώ ότι είναι κραυγές και αλαλαγμοί όσα λέγονται αυτό το καιρό με το λιθάνθρακα. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης αυτής θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και οι πολίτες με την σωστή ενημέρωση όχι οι «ψευτο-οικολόγοι»»

Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτός ο προμελετημένα υποτιμητικός χαρακτηρισμός του «ψεύτο-οικολόγου» αφορά τον σύλλογο μας, μιας και δεν είμαστε μια αμιγώς οικολογική οργάνωση. Όπως είναι γνωστόν σχεδόν όλες οι οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας είναι ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Ανάμεσα στους πρωτοστάτες σε αυτές τις δράσεις είναι η Greenpeace και η WWF. Συγκεκριμένα, η WWF έχει δημιουργήσει την «Συμμαχία κατά του λιθάνθρακα» και έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα. Η WWF έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα για το σημαντικό της έργο και στην Ελλάδα είναι ταχτική φιλοξενούμενος σε συμβουλευτικό ρόλο των διαφόρων επιτροπών της Βουλής. Δυσκολευόμαστε να δούμε από πού απορρέει ο αδόκιμος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείτε κ.. Κεδίκογλου για «ψεύτο-οικολόγους». Σε ποιες από όλες τις οικολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται στο λιθάνθρακα απευθύνεστε; Από πού απορρέει το πρόθεμα «ψεύτο-»;

Το θέμα του λιθάνθρακα είναι ίσως το μόνο θέμα που έχει ενώσει όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα. Στο νομό μας, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου, όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές μας καθώς και οι εκπρόσωποι των μη εκλεγμένων κομμάτων έχουν ταχτεί επίσημα με δηλώσεις τους κατά του λιθάνθρακα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη σύμπνοια στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Βόρειας Εύβοιας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το συλλαλητήριο στο Μαντούδι στις 21/3/07 είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή. Δεν είναι μόνο οι οικολόγοι που διαφωνούν κ. Κεδίκογλου είναι οι πολίτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους σε όλες τις βαθμίδες. Νομίζουμε ότι θα ήταν λίγο αλαζονικό εκ μέρους σας κ. Κεδίκογλου αν υπονοείτε ότι όλοι αυτοί στερούνται ανεξάρτητης σκέψης και είναι θύματα της κακής ενημέρωσης των «ψεύτο-οικολόγων!»; Ίσως θα πρέπει να σεβαστείτε περισσότερο την ικανότητα τους να διαμορφώνουν ανεξάρτητες απόψεις και την αρμοδιότητα τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Σχετικά με την αναφορά σας στις «κραυγές και αλαλαγμούς» του αντι-λιθανθρακικού κινήματος σας προσκαλούμε για άλλη μια φορά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας (διεύθυνση στο τέλος του κειμένου). Εκεί θα βρείτε ολοκληρωμένες μελέτες από έγκριτους κρατικούς επιστημονικούς οργανισμούς της ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ. Σε μια από τις πιο εκτενής για το θέμα μελέτες από το κρατικό Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency) που φιλοξενούμε, αποκαλύπτεται ότι οι λιθανθρακικές μονάδες εκπέμπουν 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές ουσίες 24 από τις οποίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες (μπορείτε να διαβάσετε αυτή την μελέτη στην αυθεντική της μορφή, αφιλτράριστη από σχόλια, στην ιστοσελίδα του οργανισμού στο τέλος του κειμένου).

Ο επιτηδευμένος αγνωστικισμός σας κ. Κεδίκογλου δεν βοηθάει, οι Ευβοιώτες περιμένουν από σας επιστημονικά τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους. Σας ερωτούμε, μπορείτε να παρέχεται επιστημονικά στοιχεία ότι οι λιθανθρακικές μονάδες δεν εκπέμπουν αυτές τις 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές και καρκινογόνες ουσίες; Μπορείτε να αποδείξετε επιστημονικά ότι τα στοιχειά αυτής της μελέτης είναι απλές «κραυγές και αλαλαγμοί» όπως ισχυρίζεστε; Γιατί αυτή και τέτοιες μελέτες είναι τα λεγόμενα μας κ. Κεδίκογλου αν δεν το γνωρίζετε. Σας προκαλούμε να μας παραθέσετε στοιχεία που αντικρούουν αυτά του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Αν δεν έχετε τέτοια στοιχεία, τότε λογικά θα πρέπει να σταματήσετε να υποστηρίζετε το λιθάνθρακα μέχρι να τα αποχτήσετε και με σιγουριά και υπευθυνότητα να μπορέσετε να πείτε στους κατοίκους ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους.

Τελειώνοντας, αναρωτιόμαστε κ. Κεδίκογλου πως μπορείτε, με την βαρύνουσα ιδιότητα του εκλεγμένου εκπρόσωπου μας, να παίρνεται μια τόσο ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν όπως ισχυρίζεστε δεν έχετε επαρκή γνώση.


Σχετικά στοιχεία
(1) "Δήλωση συμπαράστασης Σ. Κεδίκογλου στον αγώνα κατά της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι" (Σερβιτόρος 23/3) www.servitoros.gr/news/view.php/17901/

(2) Διαμαρτυρία κ. Σ. Κεδίκογλου στην Βουλή στις 18/4 για την δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι (Πρακτικά της Βουλής 18/4 σημείο (37) www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=endl080418.txt)

(3) Δημοσίευμα για τις δηλώσεις Σ. Κεδίκογλου στη συνεδρίαση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (Σερβιτόρος 9/6/2007) www.servitoros.gr/news/view.php/19114/

(4) Επιστημονικά στοιχεία για τις συνέπειες του λιθάνθρακα που φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες του Συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως kireas.org www.kireas.org/information.htm.

(5) Μελέτη Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (US Εnvironmental Protection Αgency) «Study of Hazardous Air Pollutant Emissions from Electric Utility Steam Generating Units --Final Report to Congress 1998» www.epa.gov/ttncaaa1/t3/reports/eurtc1.pdf.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org

21 Ιουλ 2008

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ζει μόνιμα κάτω από τη σκιά μιας απειλής, που επαναλαμβάνεται μονότονα και συστηματικά: είναι η σκιά του φόβου του μπλακ άουτ και της ανεπάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος. Με ορατό τον κίνδυνο, όπως λένε, να κινδυνεύσει η οικονομική ανάπτυξη και οι καταναλωτικές μας ανάγκες. Με την επίκληση αυτής της απειλής, κολοσσοί του ενεργειακού τομέα, αλλά και η ΔΕΗ, έχουν εισβάλλει επιθετικά, σχεδιάζοντας νέες μονάδες με ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, εισαγόμενο λιθάνθρακα και φυσικό αέριο), επαναφέροντας, ταυτόχρονα, και τον μπαμπούλα της πυρηνικής ενέργειας. Με τα όσα είναι γνωστά, μέχρι σήμερα, η παραγόμενη ισχύς στη χώρα πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, πάμπολλες περιοχές της χώρας και οι πολίτες τους ζουν τις συνέπειες αυτής της ξέφρενης κούρσας του ενεργειακού ανταγωνισμού. Στις λιγνιτικές περιοχές συνεχίζεται η πολιτική της ερημοποίησης και της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ οι κινητοποιήσεις των πολιτών αντιμετωπίζονται με διώξεις (βλέπε Άγ. Δημήτριο – Ρυάκιο Κοζάνης). Περιοχές πληγωμένες και υποβαθμισμένες, από παλιότερες αλλά και υπάρχουσες ρυπογόνες δραστηριότητες, απειλούνται με την κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων (Λάρυμνα, Αντίκυρα, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αστακός) και την παράλογη υπερσυγκέντρωση μονάδων φυσικού αερίου (Βοιωτία, Αλιβέρι, Θριάσιο, Άγ. Θεόδωροι Κορινθίας). Δεν μένουν έξω από το χορό, ακόμη και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως η περιοχή της Ελαφονήσου στην Λακωνία. Όλοι εμείς, που αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές αυτές επιλογές, αντιμετωπιζόμαστε σαν υπονομευτές της “ανάπτυξης” και της ευημερίας της κοινωνίας.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο επειδή φαίνεται ανίκανη να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά και επειδή δείχνει ανίκανη ακόμη και να καταγράψει τους ρύπους, εξακολουθεί να υιοθετείται η λύση των πιο βρώμικων καυσίμων. Αυτών που έχουν σπείρει την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος στις περιοχές του λιγνίτη, αυτών που αναγκάζουν ολόκληρα χωριά να μετοικίζουν, αυτών που έχουν εκμηδενίσει κάθε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Αρνούνται να αναγνωρίσουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην ποιότητα της ζωής και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, κλείνουν τα μάτια τους στο φαινόμενο των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν με τις αναπνευστικές συσκευές στο χέρι. Αντίθετα, προδιαγράφουν και για πολλές άλλες περιοχές, αυτήν την αποτρόπαια κατάσταση.

Δεν παραβλέπουμε τους υπαρκτούς κινδύνους και τις ανάγκες. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι οι κάθε φορά ανάγκες προσδιορίζονται από το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που ακολουθείται. Αν και δεν έχουμε όλοι τα ίδια ιδεολογικά και πολιτικά “πιστεύω”, μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είναι μονόδρομος το δόγμα της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ρωτάμε ανοιχτά όσους μας παρουσιάζουν σαν δεδομένη την ανάγκη της αλματώδους αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση των πιο βρώμικων καυσίμων:

- Πότε μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν μαζί μας, να μας πείσουν ή, έστω, να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή μας, για το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης των περιοχών μας;
- Πώς μπορούν να έχουν την ίδια άποψη για τις πραγματικές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, από τη μια, οι κάτοικοι της Κοζάνης (πνιγμένοι στην τέφρα του λιγνίτη), οι κάτοικοι της Αντίκυρας (του αλουμινίου και της κόκκινης λάσπης), του Αλιβερίου (των τσιμέντων και του μαζούτ), της Λάρυμνας (των ρύπων και των εκατομμυρίων τόνων σκουριάς της ΛΑΡΚΟ), του Θριάσιου (της Χαλυβουργικής, των διυλιστηρίων, των ναυπηγείων κλπ.) και, από την άλλη, οι παραγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταναλώνεται όλο και περισσότερη ενέργεια, για να παράγουν όλο και περισσότερο, για να κερδίζουν όλο και περισσότερο (κάτω από την ομπρέλα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας);
- Πότε ασχολήθηκαν με την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, που θα μπορούσαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση;
- Γιατί αδιαφορούν για τη μεγαλύτερη εισαγωγή του φυσικού αερίου στην τελική χρήση και προτιμούν τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου μεγάλο ποσοστό ενέργειας πηγαίνει χαμένο;
- Γιατί ανέχονται τις ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που συνεπάγονται νέα περιβαλλοντικά προβλήματα), καλλιεργώντας τη δυσπιστία στην κοινή γνώμη, απέναντι σε ήπιες μορφές ενέργειας, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας;
- Γιατί επιμένουν στο συγκεντρωτικό μοντέλο και, αντί να αποφορτίσουν τις κορεσμένες περιοχές (όπως της Δυτικής Μακεδονίας), προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας – Εύβοιας – Αττικής (με 4 λιθανθρακικές μονάδες και 14 νέες μονάδες φυσικού αερίου, πέραν αυτών που υπάρχουν στο Αλιβέρι, το Λαύριο και το Κερατσίνι);
- Γιατί δεν συγκινούνται από τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών, γιατί δεν περιορίζουν τη χρήση του λιγνίτη και, αντίθετα, θέλουν να εισάγουν και το λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, επιμένοντας στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα;

Αυτά, και πολλά άλλα γιατί, έχουμε να τους απευθύνουμε. Και επειδή οι απαντήσεις είναι προφανείς, αμφισβητούμε, με όλη μας τη δύναμη, τον ενεργειακό σχεδιασμό που ακολουθείται. Έναν ενεργειακό σχεδιασμό, που όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι συντάκτες του, έχει ανατεθεί στις δυνάμεις της αγοράς: “Ο προσδιορισμός των ποσοστών συμμετοχής της κάθε μιας από τις παραπάνω πηγές στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι ούτε εύκολος ούτε αναγκαίος, δεδομένου ότι, όπως προελέχθη, τα ποσοστά συμμετοχής στο ισοζύγιο των διαφόρων καυσίμων σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές αφορούν τους παραγωγούς, οι οποίοι ελεύθερα αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους αναλαμβάνοντας τους σχετικούς κινδύνους”

Τους επιστρέφουμε, λοιπόν, το άγχος και την αγωνία για το αν θα λειτουργήσει το μοντέλο που έχουν επιλέξει. Ας είναι όλο δικό τους. Έχουν περάσει, πλέον, οι εποχές που οι πολίτες αυτής της χώρας παρακολουθούσαν σαν θεατές τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές, που καθορίζουν το μέλλον μας και τη ζωή μας. Σε όσους προσπαθούν να μας καθησυχάσουν, να μας οδηγήσουν σε ατομικές ή τοπικές λύσεις (σώζοντας ο καθένας το τομάρι του), έχουμε να αντιτάξουμε ένα, καθημερινά διογκούμενο, μέτωπο ενέργειας, των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών, των περιοχών των λιθανθρακικών μονάδων και της υπερσυγκέντρωσης των μονάδων του φυσικού αερίου, των πολιτών των περιοχών με τη μεγάλη συγκέντρωση και κατανάλωση ενέργειας (Αττική, Θεσσαλονίκη), καθώς και κάθε πολίτη που προσδοκά μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, αντάξια του ανθρώπου του 21ου αιώνα.

Αυτή μας την απαίτηση, καθώς και το άνοιγμα μιας δημόσιας, ουσιαστικής συζήτησης για τα ζητήματα της ενέργειας θα τα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Πρώτο μεγάλο μας βήμα θα είναι η Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης, αρχές Σεπτέμβρη 2008

Θα είμαστε εκεί, πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με το δικό μας μπλοκ ενέργειας, για να διεκδικήσουμε:

Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία και όχι για τους παραγωγούς ενέργειας


ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ


Ιούλιος 2008

Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία,
όχι για τους παραγωγούς ενέργειας

Δελτίο τύπου, 20/7/2008


ΔΕΘ, Σεπτέμβρης 2008
Θα είμαστε εκεί, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, για την ενέργεια
Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία, όχι για τους παραγωγούς ενέργειας


Λίγους μήνες μετά την πολυήμερη κατάληψη του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ, από κατοίκους του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης (που έληξε με τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και την παραπομπή 9 ατόμων σε δίκη, στις 23 Σεπτεμβρίου) και έχοντας κλείσει ένα χρόνο από την έναρξη των μεγάλων κινητοποιήσεων των κατοίκων των περιοχών, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα, είμαστε και πάλι εδώ.

Δίνουμε το παρόν, στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008, με ένα ενιαίο πανελλαδικό μπλοκ για την ενέργεια. Αυτή τη φορά θα είμαστε όλοι εκεί: πολίτες από τις πληγωμένες περιοχές του λιγνίτη, από τις περιοχές εγκατάστασης των μονάδων λιθάνθρακα, από τις υποβαθμισμένες περιοχές υπερσυγκέντρωσης νέων μονάδων φυσικού αερίου, από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Κάνουμε το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες. Διεκδικώντας έναν νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας. Διεκδικώντας, ορθολογική διαχείριση των πόρων, σταδιακή απεξάρτηση από τις πιο βρώμικες μορφές ενέργειας, σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Λέγοντας ένα βροντερό όχι στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στον “μπαμπούλα” της πυρηνικής ενέργειας. Απαιτώντας, να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά και το καθαρό περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις των πολιτών, είτε εμπλέκονται άμεσα με ενεργειακές δραστηριότητες, είτε, απλά, ευαισθητοποιούνται απέναντι στις συνέπειες της ασύδοτης ενεργειακής φρενίτιδας της τελευταίας περιόδου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τις δικές μας. Για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φραγμό στις αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, για τα ζητήματα της ενέργειας και να αντιτάξουμε τη δική μας εναλλακτική λογική.


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” (Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών)
lithanthrakas.wordpress.com, e-mail: lithanthrakas@gmail.com

Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου
syllogosanergon.blogspot.com, ε-μαιλ:¨ syllogosanergon@yahoo.gr



Για την επικοινωνία
Τάσος Κεφαλάς - 6942984299
Ηλίας Τεντσογλίδης - 6932906958

16 Ιουλ 2008

Επιστολή στον ΥΠΑΝ σχετικά με την λιθανθρακική μονάδα στην Βόρεια Εύβοια

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org
Ιφιγένειας 3,
Μαντούδι
Δήμος Κηρέως
Εύβοια 34004

Μαντούδι 16/7/09


Δελτίο Τύπου

ΘΕΜΑ: Επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με την λιθανθρακική μονάδα στην Βόρεια Εύβοια

Ο kireas.org έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό ανάπτυξης ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα (25/6 στο Euro2day) που ισχυρίζεται ότι το υπουργείο "τεχνηέντως" καθυστερεί την έγκριση άδειας λειτουργίας για την λιθανθρακική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Βόρεια Εύβοια.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

Κύριε υπουργέ,


Καταρχήν, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που λάβατε υπόψη σας τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας και επιστρέψατε για επανεξέταση την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την προτεινόμενη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι Ευβοίας. Η κίνηση σας έχει αναγνωρισθεί και εκτιμηθεί δεόντως από το σύλλογο μας και την ευρύτερη κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα (25/6 στο Euro2day) η διοίκηση του ομίλου που προγραμματίζει αυτή την επένδυση δήλωσε στην συνέλευση των μετόχων της ότι το υπουργείο σας"τεχνηέντως" καθυστερεί την έγκριση της αδείας λειτουργίας. Συγκεκριμένα το σχετικό εδάφιο από το δημοσίευμα αναφέρει ότι:

«Αναφορικά με την άδεια για τη δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στη βόρεια Εύβοια, η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε ότι βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όπως σημείωσε "τεχνηέντως" καθυστερεί»

Περιμέναμε ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν αντιδράσουμε για διάψευση του δημοσιεύματος, το οποίο ίσως και να μην υπέπεσε στην αντίληψη σας. Ενώ κατανοούμε πλήρως τα πιθανά κίνητρα για μια τέτοια δήλωση ειδικά σε μια συνέλευση των μέτοχων, θα θέλαμε να εξακριβώσουμε πόσο πραγματικά ευσταθεί.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε να γνωρίζουμε:

(1) αν το υπουργείο έχει δώσει οποιουδήποτε είδους διαβεβαιώσεις στον επενδύτη για αναμενόμενη «έγκριση» της αίτησης αδειοδότησης για την μονάδα στη Βόρεια Εύβοια.

(2) αν το ενδεχόμενο της «μη έγκρισης» ή απόρριψης της συγκεκριμένης αίτησης αδειοδότησης είναι υπαρκτό, μιας και το δημοσίευμα κάνει λόγο για «έγκριση» και όχι «απόφαση αδειοδότησης» που είναι το σωστό.

(3). Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζουμε κατά πόσο ακριβές είναι αυτό που σας επισυνάπτεται δηλαδή ότι το υπουργείο σας "τεχνηέντως" καθυστερεί την απόφαση αδειοδότησης («έγκριση» κατά τον επενδυτή). Δηλαδή, αν η επιστροφή της συγκεκριμένης αίτησης αδειοδότησης στη ΡΑΕ είναι μέρος μιας καθυστέρησης που εσκεμμένα μεθοδεύει το υπουργείο σας όπως ισχυρίζεται το σχετικό δημοσίευμα. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος διεκπεραιώσεις αναλόγων αιτήσεων και που οφείλεται η καθυστέρηση στην απόφαση επανεξέτασης αυτής της γνωμοτοδότησης;

Θέλουμε να πιστεύουμε και δεν έχουμε λόγο να μην το πιστεύουμε ότι η κρίση της αίτησης αδειοδότησης θα είναι αντικειμενική, στηριζόμενη πάνω στα κριτήρια και διαδικασίες που ορίζει η σχετική νομοθεσία, και ότι το παραπάνω δημοσίευμα είναι αναληθές.

Όπως αντιλαμβάνεστε όμως η κυρίαρχη ειδησιογραφία των ημερών έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινή γνώμη σε τέτοιου είδους δηλώσεις όταν μάλιστα έρχονται από ισχυρούς ομίλους και εμπλέκουν το υπουργείο σας. Φανταζόμαστε ότι η ίδια ευαισθησία σε τόσο σοβαρά θέματα διακατέχει το υπουργείο σας και εσάς προσωπικά.

Θα επιθυμούσαμε μια δημόσια απάντηση επί των παραπάνω ερωτημάτων για προφανείς λόγους. Αυτός έξαλλου είναι ο λόγος που αυτή η επιστολή είναι δημόσια. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και με ανυπομονησία περιμένουμε την απάντηση σας

Με εκτίμηση


Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org


Θα βρείτε το πλήρες δημοσίευμα στο παρακάτω σύνδεσμο www.euro2day.gr/article/341611/ArticleDetails.aspx

14 Ιουλ 2008

“Απόβαση ενέργειας” για τη Σωτηρία του Κορινθιακού


Ενεργοί πολίτες από τις δύο όχθες του Κορινθιακού, συναντηθήκαμε την Κυριακή 13 Ιουλίου στον κόλπο της Αντίκυρας, εκεί όπου η ισπανική πολυεθνική Endesa επιχειρεί τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κέντρου σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Στον χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδος, που εδώ και 40 χρόνια ρίχνει χωρίς άδεια εκατομμύρια τόνους κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού, σχεδιάζονται 2 ή 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και μία με λιθάνθρακα. Πεντακόσιοι πολίτες έφτασαν με ναυλωμένο καράβι και άλλα πλωτά, στο λιμάνι της Αντίκυρας και ενώθηκαν με εκατοντάδες πολίτες της Βοιωτίας και της Αττικής που περίμεναν στην προβλήτα. Μετά από σύντομους χαιρετισμούς κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο της "Αλουμίνιο της Ελλάδος", όπου έγινε πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε σε αποκλεισμό της εισόδου του. Εκπρόσωποι των πολιτών συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του εργοστασίου και τους μετέφεραν τα αιτήματά τους, ενώ συνθήματα κατά της υπερσυγκέντρωσης εργοστασίων στον Κορινθιακό και της "θυσίας" του στο βωμό των κερδών, ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Παράλληλα, έγιναν και δύο συμβολικές ακτιβιστικές ενέργειες. Πολίτες κατέβασαν τη σημαία του ομίλου Μυτιληναίου από την είσοδο του εργοστασίου και ανάρτησαν μαύρες σημαίες στη θέση της, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα επιχειρηματικά τους σχέδια, που θα μαυρίσουν το μέλλον όλων μας, για να κάνουν πιο πλούσιους λίγους και "εκλεκτούς". Την ίδια ώρα, ακτιβιστές μπήκαν με κανό στο λιμάνι του εργοστασίου και ύψωσαν μαύρες σημαίες σε τέσσερα σημεία του εργοστασίου.

Στην εκδήλωση αυτή που διοργανώθηκε από την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού" και τη «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον» συμμετείχαν αντιπροσωπείες από:
την ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ», Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια, Πολίτες κατά του λιθάνθρακα, ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Βοιωτίας, Φωκίδας, τους Οικολόγους Πράσινους, ΚΚΕ ΜΛ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
καθώς και:
- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης
- ο δήμαρχος Θίσβης, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Ευρωστίνης και Σικυωνίων,
Για μια ακόμη φορά διαδηλώσαμε την αντίσταση μας στα όσα σχεδιάστηκαν χωρίς τη συμμετοχή μας. Αποδείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη που συσπειρώνει τους όλους τους πολίτες που θέλουν τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας και όχι αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων.

Καμία νέα μονάδα σε Θίσβη και Αντίκυρα, περιβαλλοντική συμμόρφωση των βιομηχανιών Σωληνουργεία Κορίνθου και Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Οι κοινοί μας αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος.
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον