23 Ιουλ 2009

Επιμένει ο κ Αθανασόπουλος της ΔΕΗ στον λιθάνθρακα....

www.capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τον Ιανουάριο του 2008, μία έκθεση της ΔΕΗ με τίτλο «O Ρόλος του Άνθρακα στη Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ» ανέφερε επί λέξει: «Υποψήφιες θερμοηλεκτρικές μονάδες για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής είναι νέες Λιγνιτικές μονάδες (Ελασσόνα, Δράμα), μονάδες Φυσικού Αερίου, Ανθρακικές, Πετρελαϊκές ή και Πυρηνικές μονάδες». Τότε ο σάλος που προκλήθηκε, οδήγησε σε αναδίπλωση την εταιρεία, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δήλωνε ότι δεν εξετάζει την πυρηνική ενέργεια.

Ενάμιση χρόνο μετά και αφού στο μεταξύ με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει απαγορευτεί η χρήση του λιθάνθρακα, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο την ατζέντα των πυρηνικών. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν χθες οι Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, έχει στείλει επιστολή στο ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής) με τις θέσεις της ΔΕΗ για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Σε αυτήν την επιστολή λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες των συνδικαλιστών που δεν διαψεύδονται από κύκλους της ΔΕΗ, ο κ. Αθανασόπουλος επαναφέρει το δίλημμα «πυρηνικά ή λιθάνθρακας».

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων: «Στείλαμε προ εβδομάδας επιστολή στο ΣΕΕΣ όπου επιμένουμε ότι βέλτιστη λυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι οι ανθρακικές μονάδες. Αλλά εάν δε θέλει η κυβέρνηση η μόνη εναλλακτική λύση είναι τα πυρηνικά».

Σημειώνεται πάντως ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ρώτησαν τον κ. Αθανασόπουλο εάν εκφράζει προσωπικές απόψεις ή απόψεις και της κυβέρνησης, για να απαντήσει ότι η παραπάνω θέση είναι προσωπική γνώμη.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να θεωρεί ως ορθή την επιλογή του λιθάνθρακα και σε αυτή την άποψη έχει στο πλευρό της και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Ωστόσο σε περίπτωση που ο ενεργειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια διατηρήσει το «μπλόκο» στο λιθάνθρακα, τότε η ΔΕΗ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη επιστολή προφανώς αποτελεί ένα ακόμη «χαρτί πίεσης» για το λιθάνθρακα. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη μιας πυρηνικής μονάδας θα απαιτούσε στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα του ηλεκτρικού συστήματος που σήμερα έχουν «κρυφτεί κάτω από το χαλί» της κρίσης, θα επανέλθουν και μάλιστα εντονότερα στην επιφάνεια. Οπότε η ΔΕΗ κρίνει ότι για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος σε μονάδες βάσης (δηλαδή τις μονάδες που πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο) χρειάζονται λύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή οι ανθρακικές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα των πυρηνικών. Υπενθυμίζεται το πρόσφατο ερωτηματολόγιο του ΣΕΕΣ, που βολιδοσκοπούσε δημάρχους και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το θέμα των πυρηνικών. Πρόσφατα επίσης η Ακαδημία Αθηνών, επιχείρησε να ανοίξει διάλογο για την πυρηνική ενέργεια

Την ίδια στιγμή πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει το λιθάνθρακα. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στο σύνολο του επενδυτικού της προγράμματος για νέες μονάδες.

Πρόκειται για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη (800 MW), τη νέα μονάδα λιγνίτη στο Μελίτη Φλώρινας (450 MW) και την επίσης νέα μονάδα λιγνίτη Πτολεμαίδα 5 (600 MW), που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζεται είτε να ακυρωθούν, είτε να αναβληθούν επ’ αόριστο. Σε αυτές τις μονάδες θα πρέπει να προστεθεί τέλος και η μονάδα του Αλιβερίου για την οποία ακόμη δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα χωροθέτησης.

"Αδειασμα" Χατζηδάκη σε Αθανασόπουλο

Να "σβήσει" τις φωτιές που άναψε ο Π. Αθανασόπουλος σχετικά με το λιθάνθρακα και τα πυρηνικά, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μάλιστα με δηλώσεις του, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, "άδειασε" τον επικεφαλής της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι «κυβερνητική πολιτική είναι το όχι στο λιθάνθρακα και όχι στα πυρηνικά».

Ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι απόψεις Αθανασόπουλου είναι προσωπικές ενώ και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, δεν είναι παρά συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, το οποίο δεν λαμβάνει αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: