29 Ιαν 2008

WWF ΕΛΛΑΣ:
Επιτέλους, όχι άλλο κάρβουνο!

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και οι υποστηρικτές του άνθρακα, υποστηρίζουν ότι ο λιθάνθρακας είναι το φθηνότερο καύσιμο και θα αποτελέσει βασικό στήριγμα της οικονομίας. Και συνεχίζουν ότι η χρήση λιθάνθρακα είναι προτιμότερη από την επένδυση σε ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος από ανανεώσιμες πηγές. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
περισσότερα εδώ


Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
Όχι άλλο κάρβουνο

Δελτίο Τύπου

29 Ιανουαρίου 2008

Τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, ανακοίνωσαν σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και επτά (7) Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.

περισσότερα εδώ


28 Ιαν 2008

Ξεσηκωμός στη νοτιοδυτική Μαγνησία....
για να μην εγκατασταθεί εργοστάσιο λιθάνθρακα!

Του Γρηγόρη Στουρνάνα

Ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στη ΔΕΗ θα στείλουν σήμερα Δευτέρα κάτοικοι και φορείς του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
Όλοι μαζί, κάτοικοι και φορείς, θα δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση ενάντια στην προοπτική εγκατάστασης στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα.

Πρόκειται για ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Μαγνησία ενώ την αντίδραση και τη συμπαράσταση στην κινητοποίηση εκφράζουν ήδη και οι όμοροι νομοί. Δεν μπορεί να μην ερωτάται η τοπική κοινωνία πάνω σε τέτοιους σχεδιασμούς. Η τελική απόφαση λαμβάνεται την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ωστόσο καμία ενημέρωσης δεν υπάρχει στο δήμο Αλμυρού.

Το πρωί, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με δυναμική παρέμβαση στην εθνική οδό.

Να είστε ΟΛΟΙ εκεί γιατί η υγεία και η ζωή είναι υπόθεση όλων μας.

26 Ιαν 2008

Μέτωπο συνεργασίας για ενέργεια - λιθάνθρακα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008, συναντήθηκαν στη Χαλκίδα εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων :

1 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
2 ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
3 ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
4 ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
5 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
6 ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

με αφορμή τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας στις περιοχές τους.
Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε το χαρακτήρα γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης, για το φλέγον θέμα των λιθανθρακικών μονάδων, αλλά και των άλλων μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός και ανανεώθηκε το ραντεβού για την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, όπου θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα συντονισμού και κοινού πλαισίου δράσης.

20 Ιαν 2008

... κι εμείς μιλάμε για εργοστάσια λιθάνθρακα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Σταύρου Δήμα έγινε το εξής σχόλιο σχετικά με τη σημερινή δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά:

Για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, έτος αναφοράς σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι το 2005. Η σύγκριση γίνεται με το έτος αυτό όχι ‘αυθαίρετα’, όπως λέγει ο κ. Σουφλιάς, αλλά γιατί οι εκπομπές του έτους αυτού είναι οι μόνες για τις οποίες υπάρχουν επαληθευμένα στοιχεία. Το 2005, λοιπόν, η Ελλάδα είχε εκπέμψει 71,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ για την δεύτερη περίοδο εφαρμογής υποχρεώσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο, η εγκριθείσα ποσότητα σε ετήσια βάση για την Ελλάδα είναι 69,1 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση για την χώρα μας είναι 2,95 %. Σε σχέση με την αιτηθείσα από την Ελλάδα ποσότητα ( 75,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι), η μείωση είναι 6,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

Όσον αφορά στο θέμα των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για το πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό έχει την πολύ σοβαρή συνέπεια ότι η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για χρησιμοποίηση των μηχανισμών του πρωτοκόλλου του Κιότο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Επεστήθη η προσοχή των αρμοδίων αρχών της χώρας μας στην ανάγκη άμεσης ρύθμισης του θέματος αυτού.

19 Ιαν 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
μέτωπο εναντίον της παραγωγής βρώμικης ενέργειας από λιθάνθρακα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο στις 12/1/2008, στην κατάμεστη αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν όλοι οι συνδυασμοί των δημοτικών συμβουλίων του Ξυλοκάστρου, της Ευρωστίνης και της Σικυώνας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι των τριών δήμων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων περιοχής δήμου Ξυλοκάστρου και τα ραδιόφωνα Ράδιο Ξυλόκαστρο, Ράδιο Δερβένι και Prismavirus.

Πριν από τη λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων συλλογικοτήτων από πολλούς νομούς που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Παρόντες ήσαν εκπρόσωποι από τη «Συμπαράταξη Βοιωτών» (Θίσβη, Αντίκυρα κ.α.), το «Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο για το Περιβάλλον», την «Επιτροπή Αγώνα Νεάπολης Λακωνίας», την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών».

Κεντρικός ομιλητής της συνέλευσης ήταν ο κ. Τάσος Κεφαλάς της «Συμπαράταξης Βοιωτών» που ανέλυσε τη στρεβλή, χωρίς όρους, κανόνες και περιβαλλοντικές μελέτες, ανάπτυξη που χρόνια τώρα συμβαίνει στη βόρεια ακτή της κλειστής μας θάλασσας. Τόνισε ότι η ήδη βεβαρημένη, από τη λειτουργία του εργοστασίου του Αλουμινίου, κατάσταση στον Κορινθιακό, θα επιδεινωθεί με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των εργοστασίων λιθάνθρακα και φυσικού αερίου στον κόλπο της Αντίκυρας, καθώς και με ότι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή της Θίσβης.

Αναφέρθηκε στο παράδοξο, οι μεν χώρες της Ευρώπης να θέτουν στόχους και χρονοδιαγράμματα για να απαλλαγούν από τα ορυκτά καύσιμα και εμείς στην Ελλάδα να προγραμματίζουμε εργοστάσια που θα εκτινάξουν τους ρύπους πολύ περισσότερο από το 25% που είναι η δέσμευση της χώρας μας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Υπογράμμισε τελικά, ότι η συνεχής ανάγκη για περισσότερη ενέργεια δεν μπορεί να συνεχισθεί και πρότεινε την αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει οι πολίτες να πάρουμε την υπόθεση του Κορινθιακού και του περιβάλλοντος γενικότερα, στα χέρια μας. Να ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια, να απαιτούμε από τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις να λειτουργούν με περιβαλλοντικούς όρους, να ζητήσουμε να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια η κ. Μαυρίκη, διαχειρίστρια της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας «Η Άρτεμις» αναφέρθηκε στη απόπειρα να προστεθεί και η παραγωγή ενέργειας στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση του χωροταξικού της Αντίκυρας που οδεύει προς έγκριση στη βουλή. Αν περάσει αυτή η τροποποίηση, ο Κορινθιακός θα μετατραπεί σε χώρο παραγωγής της βρώμικης ενέργειας από την οποία θα απαλλαγούν τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Συνέπειες θα είναι, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους σε μεγάλη έκταση και η υποβάθμιση και ρύπανση των νερών του κόλπου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο όσοι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες ήθελαν και εξέφρασαν τις αγωνίες τους και τις απόψεις τους.

Στο τέλος, η λαϊκή συνέλευση ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις που είχε ετοιμάσει η Πρωτοβουλία μαζί με όλες τις φιλοξενούμενες ομάδες στη σύσκεψη που προηγήθηκε. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

• Άμεσος συντονισμός της δράσης όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο.

• Οργάνωση της προσπάθειας να συσταθεί ένα Πανελλαδικό μέτωπο εναντίον της παραγωγής βρώμικης ενέργειας από λιθάνθρακα, που ετοιμάζεται στη χώρα μας.
Πολύ σύντομα προγραμματίζεται μια κοινή δράση στον Κορινθιακό, ενώ οι ενημερωτικές συνελεύσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις. Αυτό που γίνεται ορατό πια, είναι ότι η οργάνωση από τα κάτω και η δυναμική που δημιουργείται είναι ικανή να φέρει ανατροπές και νίκες στον αγώνα που δίνουμε για τα «αυτονόητα», στον αγώνα που δίνουμε για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά που έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Την «Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού» αποτελούν οι: Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Αδέσμευτοι & Ενεργοί Πολίτες ν. Κορινθίας, Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου, Ελευθεριακή Κίνηση Κορινθίας, Κίνηση Πολιτών δήμου Κορινθίων, ΚΟΕ Κορινθίας, Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας, ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ, ΟΙΚΟΖΩΗ, Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας, Σύλλογος Σικυώνιων Πολιτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ν. Κορινθίας και πριν από λίγες μέρες προστέθηκε η Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ και η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας.

16 Ιαν 2008

«Όχι» από όλους, στην δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα από την ΔΕΗ, στην Μαγνησία

Τελικά φαίνεται θα περάσουν από όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα. Γιατί τόσος πόνος;; Μήπως έχουν κάποιες υποχρεώσεις αναλάβει απέναντι στους Ρώσους ή σε ποιούς άλλους για την απορρόφηση του λιθάνθρακα και εμείς τρέχουμε από πίσω;;; Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα απο τέτοια σκοπιά, δηλαδή πώς έρχεται η πρώτη ύλη και με τί όρους, ποιος υπέγραψε, αν υπέγραψε, κλπ κλπ
driokolpatis

www.volos-city.gr
Στο Δημαρχείο του Αλμυρού πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, διευρυμένη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού υπό την προεδρία του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, και παρόντων του δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, των βουλευτών του Νομού κ. καρτάλη από το ΠΑΣΟΚ και Γκατζή από το ΚΚΕ, συνδικαλιστών της τοπικής ΔΕΗ και εκπροσώπων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και συζήτησαν την προοπτική να προχωρήσει η ΔΕΗ στη δημιουργία και λειτουργία Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα λιθάνθρακα στη Βιομηχανική Περιοχή Αλμυρού. Η πιθανότητα αυτή προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς, και κατά την χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε συνολικά η αντίθεση στην προοπτική.

Στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας τάσσεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο οποίος σε γραπτό μήνυμά του συνυπογράφει ανεπιφύλακτα "αυτή την άρνηση", όπως αναφέρει. Ο υφυπουργός διευκρινίζει, ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο "έκθεση ιδεών", καθώς, εκτός από τη Μαγνησία αναφέρονται επίσης η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη ως πιθανές περιοχές για την πιθανή κατασκευή ενός τέτοιου εργοστάσιου της ΔΕΗ σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία. "Παρότι από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ορθώς γίνεται η κινητοποίηση των φορέων της περιοχής προληπτικά, προς αποτροπή αυτού του ενδεχομένου", δηλώνει ο κ. Νάκος

Ο Νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε ήδη την πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αποφασιστεί η εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, με το οποίο εκφράζεται κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο κατασκευής της μονάδας, απαιτείται από την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ, άμεση και αναλυτική ενημέρωση του Δήμου Βόλου και όλων των τοπικών φορέων για την εξέλιξη του θέματος, και υποστηρίζεται η χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στην βιομηχανία, προκειμένου να διασφαλίζεται πάντοτε, η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη, η πλήρης ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας και η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.


Την αντίδρασή τους για τη δημιουργία της μονάδας στον Αλμυρό εκφράζουν σε ανοικτή προς τις αρχές επιστολή, τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας αναφέροντας ότι εάν εγκατασταθεί η μονάδα λιθάνθρακα στην περιοχή της Μαγνησίας θα επιδεινωθεί δραματικά το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Επίσης ψήφισμα κατά της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ με λιθάνθρακα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει τους χειρισμούς της ΔΕΗ και προτείνει την πριμοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη ψήφιση νόμων για αυστηρότερα όρια και αυστηρότερους ελέγχους.

14 Ιαν 2008

Βόμβες λιθάνθρακα για το περιβάλλον

Σχέδια για πέντε νέες ηλεκτροπαραγωγούς μονάδες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιπλέον 16,8 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα

Επιστροφή στο... κάρβουνο αντί για το πιο «πράσινο» φυσικό αέριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Επιπλέον αύξηση 12% στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα- του αερίου που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις κλιματικές αλλαγές- θα προκληθεί αν τελικά προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Σύμφωνα με τη WWF, η συνολική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ τα πέντε εργοστάσια θα παράγουν επιπλέον 16,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα...

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για επιστροφή στο παρελθόν και στην εποχή του κάρβουνου και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, ένα εργοστάσιο με λιθάνθρακα επιβαρύνει περίπου κατά 200% περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα σε σχέση με έναν άλλο σταθμό που παράγει ηλεκτρική ενέργεια καίγοντας φυσικό αέριο...

«Μετά τη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί, οποιοδήποτε σχέδιο για επιπλέον εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα- και μάλιστα από τα πιο βρώμικα όπως είναι ο λιθάνθρακας - θεωρείται τουλάχιστον παράλογο», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εγκαταλείψει τα σχέδια του λιθάνθρακα».

Μέχρι στιγμής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει δώσει το «πράσινο» φως για τους σταθμούς στο Μαντούδι της Εύβοιας (ισχύος 420 ΜW) και στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας (ισχύος 600 ΜW), ενώ έκδηλο είναι το ενδιαφέρον- από επενδυτικά σχήματα- για τη δημιουργία εργοστάσιων στον Αστακό (ισχύος 600 ΜW), στο Αλιβέρι (ισχύος 700 - 800 ΜW)- ύστερα από αίτηση της ΔΕΗ- και στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας (ισχύος 700- 800 ΜW). «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται καθαρά με οικονομικά κριτήρια χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον», λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ο λιθάνθρακας εισάγεται από την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα είναι πιο ρυπογόνος σε σχέση με το φυσικό αέριο, αλλά παρ΄ όλα αυτά είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πληθάς: «Πρόσφατα ο κ. James Ηansen, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της ΝΑSΑ για θέματα κλιματικών αλλαγών, έστειλε επιστολή στην καγκελάριο της Γερμανίας και στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, ζητώντας από τους δύο ηγέτες να μην προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων με καύση λιθάνθρακα επειδή καταστρέφει τον πλανήτη και το περιβάλλον. Ίσως θα έπρεπε να στείλει την ίδια επιστολή και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή».

Για οικονομικά συμφέροντα πίσω από την επιλογή του λιθάνθρακα κάνει λόγο και η υπεύθυνη εκστρατειών της Greenpeace κ. Ελένη Δανάλη. «Έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτήν τη λογική και έχουμε απομακρυνθεί τελείως από την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές...».

ΕΛΕΤΑΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μέλος της European Wind Energy Association

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ.»
Νέα Κυβέρνηση και μια νέα τηλεοπτική σεζόν αρχίζει, δυστυχώς όμως, με επαναλήψεις.


Μόλις 10 μέρες μετά τον εκλογική της επικράτηση η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι εννοεί την προτεραιότητα, που κατά τα λεγόμενά της δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που προεκλογικά απόφυγε να απαντήσει στα δέκα «ενεργειακά – περιβαλλοντικά» ερωτήματα που είχε θέσει η Greenpeace στα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η PAE, έχει εκδώσει θετικές γνωμοδοτήσεις προς το Υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθούν άδειες για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 420 MW στο Μαντούδι Ευβοίας και μονάδας ισχύος 600 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, οι οποίες θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας εισαγόμενο λιθάνθρακα.
Επίσης, ως γνωστό στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις για τη χρήση λιθάνθρακα από μονάδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στο Αλιβέρι.

Η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να απαντήσει στην πράξη αν μπορεί να οραματιστεί ένα νέο ενεργειακό μέλλον μην επικυρώνοντας αυτές τις γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ ή αν επιμένει στη χρήση ορυκτών καυσίμων και μάλιστα των πλέον ρυπογόνων εξ αυτών, των στερεών ορυκτών καυσίμων, που στην περίπτωση θα είναι και εισαγόμενα.

Θυμίζοντας ότι:
μόλις πριν λίγες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη, 80 ηγέτες κρατών και άλλο τόσοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι κρατών (μεταξύ των οποίων και η κα Μπακογιάννη) συμφώνησαν να συνάψουν νέα συνθήκη για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου
η παγκόσμια κοινή γνώμη απαιτεί αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών τις οποίες θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έρευνα του BBC σε 21 χώρες.
τα τελευταία χρόνια όλα τα επιστημονικά ευρήματα τονίζουν, χωρίς να αφήνουν αμφιβολίες, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν είναι να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές.
Με κάθε ευκαιρία οι ίδιοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δηλώνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, που είναι – συμπληρώνουν - η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η νέα Κυβέρνηση (όπως και η παλιά) στέλνει αντιφατικά μηνύματα, γεγονός που ερμηνεύεται ως έλλειψη σαφούς πολιτικής, στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα για να καλύψουμε τις παράλογες ενεργειακές απαιτήσεις μας και τη σπατάλη ενέργειας στην οποία συνηθίσαμε.
Δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσουμε στην νέα γενιά που έρχεται, αυτόν τον κόσμο, όπως τον καταντήσαμε. Ας τους δώσουμε μια ευκαιρία.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αμεσα. Τώρα.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, να παρέμβει ώστε να μη γίνουν αποφάσεις οι εισηγήσεις της ΡΑΕ και να απαιτήσει από τα αρμόδια υπουργεία να προωθήσουν άμεσα τις ΑΠΕ.
Καλούμε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τις οργανώσεις να ανάγουν το θέμα αυτό σε θέμα πρώτης προτεραιότητας και να απαιτήσουν την ακύρωση των σχεδίων κατασκευής ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αγανάκτηση,

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας

MANTOΥΔΙ
Τί πρέπει να γνωρίζω μετά
τις νέες εξελίξεις για τη μονάδα λιθάνθρακα

Μαντούδι 18 Νοεμβρίου 2007

Αγαπητοί Συνδημότες,

Μέ την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση σας, είχαμε μια πρώτη σημαντική επιτυχία. Θα πρέπει όλοι μας να συγχαρούμε όλα τα μελη τού Δημοτικού Συμβουλίου (ανεξαρτήτως συνδυασμού και αποχρώσεως)για την υπεύθυνη και δυναμική στάση που κράτησαν. Κυρίως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν δίστασε να κάνει στροφή 180 μοιρών μεσα σε 4 μήνες. Οι ενέργειες τηs ομάδας μας βρήκαν προσοδοφόρο έδαφος και έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Παίρνοντας θάρρος απο αυτο, θα συνεχiσουμε να παρέχουμε τεκμηριωμένες πληροφορίες, που ελπίζουμε να βοηθήσουν στήν ορθότερη αντιμετώπιση του παρόντος προβλήματος. Τώρα πια όλος ο Δήμος μπορεί να συμπορευθεί σε μία κοινή δράση κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, που επιχειρείται.

Δυστυχώς η υπόθεση δεν έχει λήξει εδώ. Η ΗΡΩΝ εκτος απο τα 2.0 εκ. Ευρω που πλήρωσε απο τα χρέη της ΒΙΟΜΑΓΝ στους εργαζόμενους, εχει κάνει και άλλα έξοδα που δύσκολα θά διαγράψει απο τα βιβλία της. Παράλληλα εχει αγοράσει όλες τις μετοχές της ΒΙΟΜΑΓΝ και είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης αυτης της περιουσίας. Ακόμη και αν αποτύχει να πάρει αδειοδότηση για αυτή την μονάδα, πολύ σύντομα θα έρθει με άλλα σχέδια για άλλη θερμοηλεκτρική μονάδα. Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τίς καταγγελίες του κ. Βότση στην Ελευθεροτυπία(13/8/07) , πίσω απο την ΗΡΩΝ καί ΤΕΡΝΑ κρύβονται ισχυροί παράγοντες με δυνατές προσβάσεις στα ΜΜΕ και την κεντρική εξουσία. Ο αγωνας μας θα είναι μακρύς και άνισος. Θα πρέπει να είμαστε σέ συνεχή επαγρύπνηση καί ετοιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με γρήγορη και έγκυρη πληροφόρηση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΜΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Με τα νέα στοιχεία πού πήραμε πρόσφατα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακριβέστερη αξιολόγηση των επιπτώσεων. Δυστυχώς τα μεγέθη ρύπανσης καθως καί η σοβαρότητα της ρύπανσης δέν αλλάζουν πολύ απο τίς αρχικές μας εκτιμήσεις.

Η ρύπανση που προκαλεί η τεχνολογία της ΗΡΩΝ εξαρτάται απο 3 παράγοντες .
(1) ποιοτητα του καυσίμου (θερμαντικη ικανότητα και περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα καί θείο)
(2) προδιαγραφες κατασκευής και συγκεκριμένα το καύσιμο (fuel design) για το οποίο σχεδιάζεται η μονάδα καί
(3) τα συμπληρωματικά μέτρα και διαδικασίες που χρησιμοποίουνται για τον περιορισμό της ρύπανσης. Ας δούμε το καθένα αναλυτικά.

(1) Η ΗΡΩΝ θα χρησιμοποιει «λιθάνθρακα ατμοπαραγωγής υψηλό σε πτητικά» και ισως σε ποσοστό 10% βιομάζα. Οι λιθάνθρακες ατμοπαραγωγής είναι ασφαλτούχοι ή υπο-ασφαλτούχοι άνθρακες (bituminous, sub-bituminous coal) που παράγονται σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική. Το κυρίο πλεονεκτημά τους είναι η μεγαλη αφθονία τους (τα καταγραμμένα αποθέματα υπολογίζεται να διαρκέσουν 300 χρόνια) και φυσικά μεχρί πρότινος η σχετικά χαμηλή τιμή. Αυτος ειναι ο λογος που προτιμούνται παρολο πού είναι η πιο ρυπογόνα μορφή παραγωγής ενέργειας. Υπάρχουν μεγαλες διακυμάνσης στην ποιότητα των διαθέσιμων λινθανθράκων που επιρεάζουν τη ρυμπαντικότητα τους. Γενικά οσο χαμηλοτέρη η θερμαντική τους ικανοτητα, οσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τους σε υγρασία, θείο και τέφρα τοσο περισσότεροι οι ρυποι που παράγουν.

Η ΗΡΩΝ δεν εχει δεσμευθει στή χρήση μίας συγκεριμένης ποιότητας λιθανθρακα και δεν μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθει η ρύπανση που θα προκαλέσει. Από ότι φαίνεται προτείθεται θα προμηθευτεί λιθανθρακα στίς διεθνείς αγορές απο το φθηνότερο διαθέσιμο προμηθευτή καθε φορά. Η τεχνολογία2 της ΗΡΩΝ (καυστηρας ρευστοποιημένης κλίνης CFB) της δινει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα λιθανθράκων ακομη και λιγνίτη. Δέν θα μας παραξενεύσει καθόλου στο μέλλον, με την σημερινή οικονομίκη συγκυρία να γυρισει στον λιγνιτη, που εχει χειρότερες περιβαντολλογικεs συνέπειες.

(2) H συγκεκριμενη μοναδα πετυχαίνει βέλτιστη αποδόση και βελτιστες εκπομπές ρύπων, μονο οταν χρησιμοποίει την ποιοτητα λιθανθρακα για την οποια έχει εξ’αρχής σχεδιαθεί. Καθε αποκλίση απο αυτη θα αυξανει τις εκπομπές. Δηλαδή καθέ φορά που η ΗΡΩΝ θα αλλάζει προμηθευτή και οσο θα απομακρινεται απο την προδιαγραφομενη ποιότητα λιθανθρακα, τοσο θα αυξανεται η ρύπανση.

(3) Η μειωση των ρύπων επιτυγχάνεται στα όρια που έχει δηλώσει η ΗΡΩΝ μόνο με τις παρακάτω συμπληρωματικές διαδίκασιες και μέτρα. (α) Εγχυση ασβεστολίθουστην καυστικη διαδικασία σαν αποροφητική ουσία γιά συγκράτηση του διοξειδίου του θείου (SO2) (β) εκχυση αμμωνίας για μείωση των οξειδίων του αζώτου (NOx) και (γ) ηλεκτροστατικοί κατακριτές (electrostatic precipitators) για κατακράτηση τω αιωρούμενων σωματιδίων.

Η ΗΡΩΝ αναφερει τις παραπανω διαδικασίες και μέτρα σαν «δυνατότητες» αλλά δεν έχει δεσμευθεί να τις εφαρμόσει.

Γενικα η μονάδα θα παράγει σχεδόν τα ίδια (σε ποσότητα και σύσταση) υγρά απόβλητα οπως ειχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φυλλάδιο μας
Ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρικη ρύπανση θα διακυμανθει ανάλογα με την ποιότητα τού καυσίμου που η ΗΡΩΝ θα προμηθευεται καθε φόρα και απο το ποσο επιμελώς θα εφαρμόσει (αν ποτέ τα εφαρμόσει) τα παραπανω μέτρα.

Στό πιό αισιόδοξο σενάριο, που ειναι οι εκτιμήσεις τις ΗΡΩΝ θα εχουμε επιβαρυνση του περιβαλοντος με 2.4 εκατομυρια τοννους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθε χρονο (0.8tCO2/MWh x 2.967.363 MWh),

Οι εκπομπες διοξειδιου του θείου (SO2) και οξειδίων του αζωτου (NOx) θα είναι χαμηλότερες απο αλλες ανθρακικεs μοναδες.

Η συγκεκριμενη τεχνολογια θα αυξησει σημαντικα τις εκπομπες υποξείδιου του αζώτου (N2O) πανω απο τα επιπεδα μοναδων που λειτουργουν με αλλες τεχνολογίες. Το αεριο αυτο δεν διασπαται ευκολα και εχει διαρκεια ζωης πανω απο 100 χρονια. Συγκεκριμενα εχει υπολογισθει οτι σε περιοδο100 χρονων το υποξείδιο του αζώτου (N2O) εχει 296 φορες σοβαροτερες συνεπειες στην υπερθερμανση του πλανητη απο οτι εχει ιδια ποσοτητα διοξειδιου το ανθρακα .

Οι επιβλαβείς ραδίενεργες εκπομπές ουρανιου και θορειου (Thorium) καθως και ατμών υδραργύρου (φυσικα ραδιοενεργα ισοτοπα) θα ειναι το ιδιο σημαντικές. Οι ραδιοενεργες εκπομπες ειναι 100 φορες μεγαλυτερες απο οτι σε ενα εργοστασιο πυρηνικής ενέργειας της ιδιας ισχυος8 . ). Υπολογιζεται οτι τα εργοστασια ενεργειας που λειτουργουν με λιθανθρακα στη Αμερικη παραγουν 5,500 τοννους υδραργυρου καθε χρονο9

Τα αιωρουμενα σωματιδια που θα παραγει αυτη η μοναδα θα ειναι περισσοτερα και μικροτερα σε μεγεθος. Αν η ΗΡΩΝ χρησιμοποιησει ηλεκτροστατικους κατακριτές θα επιτευχθει σημαντική μειωση των εκπομπών τους .

Στερεα απόβλητα

Θα παραγοναι περισσότερα στερεα αποβλητα και τέφρα απο οτι με άλλες τεχνολογιων. Κυριως γαιτι η τεχνολογια αυτη απαιτει χαμηλοτερες θερμοκρασίες και μια μεγαλη ποσοτητα λιθανθρακα δεν λιώνει . Η παραγομενη τέφρα θα εχει υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (carbon). Επισης τα αποβλητα θα περιέχουν οξειδιο του ασβεστίου ( ασβεστη) και μαγνησία (CaO/MgO) γύψο (CaSO4) και ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Τα αποπλύματα με την βροχή (leachates) απο αυτά τα στερεά κατάλειπα ειναι ισχυρα αλκαλικά. Η προθεση της ΗΡΩΝ να εναποθετει αυτα τα υπολειματα στα παλαία ορύγματα λευκολιθου, λογω της υψηλης αλκαλικοτητας θα εχει βλαβεροτατες συνεπειες στα υπόγεια ύδατα καί παρακείμενους ποταμούς.

Τεχνικά προβληματα
Η διαδικασια ρευστοποιημενης κλινης αυξανει την εμφανιση τεχνικων προβληματων7 συσσωμάτωσης (agglomeration), έμφραξης αγωγων (fouling) με την αυξηση της τεφρας στο καυσιμο. Επισης υπαρχει συχνοτερη διαβρωση (φθορά απο τριβή) της εγκαταστασης λογω της μεγαλυτερης ανακυκλωσης σωματιδιων στην καυστικη διαδικασία. Αυτο εχει αρνητικες συνεπειες οχι μονο στην αποδοση αλλα και στις εκπομπες ρυπων και διαρροων ρυπογονων ουσιων στο περιβαλλον.

ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΥΘΟΥΜΕ;
Πέρα απο το καθήκον μας εναντία στήν υπερθέρμανση του πλανήτη καί τις τόσο ζημιογόνες κλίματικές αλλαγές πού παρατηρούμε τα τελεύταια χρόνια οι επιπτωσεις ειναι γνωστές και σοβαρες για τη υγεια μας, το μικροκλίμα της περιοχής, αισθητικη της περιοχης και οικονομικες δραστηρίοτητες οπως ο τουρισμός και η γεωργία. Αλλες συνεπειες ειναι η σημαντικη μειωση της αξίας της ακινητης περίουσιας και η αυξηση στο κοστο συντηρησης των κτιρίων (απο το καθημερινο μαυρισμα των προσοψεων των σπιτιων, κλπ). Μια τετοια μοναδα θα στερήσει οποιαδήποτε εναλλακτική απασχόληση στους ανεργους. Σας παραθέτουμε ένα κείμενο απο την τοπικη εφημεριδα Τα Νεα της Πτολεμαιδας (7-7-2007) χρησιμοποιωντας τα λογια των ανεργων για να παρετε μιά γεύση των πιθάνων συνεπειών... «Τα περισσότερα παιδιά έχουμε τις ειδικότητες που χρειάζονται στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση μια χαρά βολεύεται με εμάς και ξέρει να μας εκμεταλλεύεται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν μας προτιμά όταν πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας». “ η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τόσα χρόνια την περιοχή μας και αυτό που μας επιστρέφει πίσω είναι η ανεργία, η υποβάθμιση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η μηδενική αγοραστική αξία των ακινήτων μας και η μηδενική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας”. «Ο κάμπος τελείωσε. Οι συνεχείς απαλλοτριώσεις, ο υδροφόρος ορίζοντας που στέρεψε, τα αγροτικά μας προϊόντα που απαξιώθηκαν, έθεσαν τέρμα στην γεωργική απασχόληση στην περιοχή. .... Λεφτά να φύγουμε δεν έχουμε και βρισκόμαστε σε πλήρη αδιέξοδο να βλέπουμε χωρίς δουλειά την ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια μας».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ Η ΗΡΩΝ; ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ;


Η διαδικασία αδειοδοτησης ειναι πολύ πολύπλοκη και η ΗΡΩΝ βρίσκεται ακόμη σε πρωτο στάδιο (άδεια παραγωγής Η.Ε.). Παρόλα αυτά κινεί όλες τίς διαδίκασίες παράληλα και προβλέπει να εχι τη άδεια λειτουργίας σε 6 μήνες (το Μαϊο 2008).

Η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) περιλαμβανει εξεταση απο του παρακατω φορεις
(1) Την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ,
(2) Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) της οικείας Περιφέρειας,
(3) Την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
Για την Π.Π.Ε.Α.:
• Το αρμόδιο Δασαρχείο ή η Διεύθυνση Δασών του οικείου Νομού, εάν δεν υφίσταται αρμόδιο Δασαρχείο
• Η Διεύθυνση Δασών μόνο για τις εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που εκδίδονται από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ
• Η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία / • Οι αρμόδιες Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι Εφορείες Νεότερων Μνημείων / • Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος / • Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ • Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας/ • Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ, ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΕΓΩ ;

Ειναι σημαντικο που ολος ο δήμος καί η Δημοτική Αρχή εχει συνταχθεί σε μία κοινή δράση σ’ αυτή την δίκαια υπόθεση. Πιστευουμε στη δυναμη των αριθμών και γι αυτο η ενεργη συνεισφορα σου ειναι σημαντική. Τώρα που γνωρίζετε την διαδικασία και τις συνεπειες, ο καθενας απο εσάς, ανεξαρτητου ηλίκιας, φύλλου, ή επαγγελματος επιβαλεται να απευθυνθει (τηλεφωνικα, γραπτα, η προσωπικα) στους εκπροσωπους μας στη βουλη και νομαρχία και να τους εκφρασει τις ανησυχίες του για τη προτεινομενη μοναδα καθως και να τους υπενθυμήσει το λογο εκλογής τους. Ενας καταιγισμός γραμμάτων καί τηλεφωνημάτων δύσκολα θα περάσει απαρατηρητος και θά φέρει αποτελέσματα. Σας παραθέτουμε τις διευθυνσιες των εκπροσωπων του νομού μας για την διευκολυνση σας. Αν χρειάζεσθε βοηθεια με τη συνταξη ενος γραμματος θα ειμαστε στη διαθεση σας.Πιστευουμε ότι οι ανθρωποι φτιαχνουν την ζωη τουs εφοσον οι ιδιοι την παρουν στα χερια τουs και δεν την ξοδευουν ρωτονταs τι κανουν οι αλλοι για αυτουs.Η ομαδα μαs σε λιγεs ημερεs θα παρουσιαση ένα οργανωτικο πλανο δημιουργιαs νεων μελων στον υπ ιδρυση συλλογο με συγκεκριμμενεs κατευθυνσειs τροπου εγγραγηs μετα την αιτηση αναγνωρισηs(13/11/2007) του συλλογου.


Σίμος Κεδίκογλου, (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Ζωοδ. Πηγής 6, 10678 Αθήνα, τηλ.: 210-3833800, φαξ: 210-3847625. Αγγ. Γοβιού 20Α Χαλκίδα, τηλ.:2221/061318-19, φαξ: 2221/077366. EMAIL: simked@parliament.gr

Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Βουλής 4, 10562, Αθήνα, Τηλ.: 210-3706325, Φαξ: 210-3706525, Γαζέπη 63, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 22210-79850, Φαξ: 22210-76941 EMAIL k.markopoulos@parliament.gr

Αναστάσιος Λιάσκος (ΝΔ) Διεύθυνση: Γραφεία: Φαρμακίδου 14, 34100 Χαλκίδα, Τηλ.: 22210-87401, 22210- 78877, Φαξ :2221078183 & Ιπποκράτους 9, 10679 Αθήνα, Τηλ: 210-3646244, 210-3646288, Φαξ :210-3646588. EMAIL: aliaskos@parliament.gr; liask@otenet.gr

Περλεπε-Σηφουνακη Αικατερινη (ΠΑΣΟΚ) Διεύθυνση: Γραφείο: Βουλής 4 Αθήνα, Τηλ.: 210-3250585, 210-3254212, Φαξ: 210-3706583. Μπαλαλαίων 8, Χαλκίδα, Τηλ: 22210-60520. Οικία: Δημόκριτου 1, Χαλκίδα, Τηλ: 22210-24526 http:\\www.perlepe.gr EMAIL: perlepek@otenet.gr

Γιώργος Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ) Διεύθυνση: Γραφείο: Αθηνάς 2, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 2221/060011-2, Φαξ 2221/060574. Οικία: Μητροπολίτου Βασιλείου 14, 34100, Χαλκίδα, τηλ.: 2221/078110. gapgeor@otenet.gr

Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ) Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592193, 2102592111, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.κke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410, 2103707420 Οικία: Γιαννίτση 15, ΧΑΛΚΙΔΑ 34100, τηλ.: 2221081535

Νομάρχης: Μπουραντας Αθανασιος Διεύθυνση : ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 6 Ταχ. Κώδικας : 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ τηλ.: 22210 22998, 81411 fax: 22210 81237 e-mail: ampoun@otenet.gr www.naevias.gr

Επισης μπορείται να επικαλεισθε το αρθρο 15 της οδηγίας 96/61/ΕΚ για πρόσβαση στις πληροφορίες και συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία χορήγησης της άδειας. Με αυτο μπορειται να πάρετε περισοτερες πληροφορίες απο τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την προοδο της αδείοδοτησης και να ενημερώσετε τους οικείου σας. Το αρθρο 15 προβλεπει οτι οι υπηρεσίες θα πρεπει να λάβουν ολα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι οι αιτήσεις αδείας τίθενται στη διάθεση του κοινού επί κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να εκφέρει γνώμη επ' αυτών, πριν η αρμόδια αρχή λάβει σχετική απόφαση.

Προσβλέπουμε στην ενεργή συμπαράσταση σας και ελπιζουμε οτι οι προσπάθειεs μας να ευωδώσουν συντομα

Με εκτίμηση


ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Τομέας ηλεκτρισμού:
Ο νο 1 εχθρός του περιβάλλοντος

Το ενεργειακό φαίνεται να είναι ένα από τα καθοριστικότερα ζητήματα στον 21ο αιώνα. Όχι μόνο έχει να κάνει με την παραγωγική ικανότητα και την ποιότητα ζωής των κοινωνιών μας αλλά βρίσκεται και στον πυρήνα σημαντικότατων προβλημάτων όπως η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση αλλά και οι διασυνοριακές εντάσεις για πρόσβαση σε πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερα ο τομέας παραγωγής ηλεκτρισμού είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και τις περισσότερες εκπομπές αερίων και ρύπων. Στην Ελλάδα ευθύνεται για το 53% των συνολικών εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που είναι το πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου ενώ είναι με διαφορά ο πιο ρυπογόνος από τους τομείς ηλεκτροπαραγωγής όλων των χωρών της ΕΕ των 15. Όπως προκύπτει από την ετήσια Έκθεση για τους αέριους ρύπους στην ΕΕ που δημοσίευσε πριν 3 μήνες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο ελληνικός τομέας ηλεκτρισμού για την περίοδο 1990-2005 αύξησε τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 60% και τις εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 38%. Χαρακτηριστικό είναι, πως το 16% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του θείου από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ των 15 προέρχεται από την Ελλάδα!

Τα παραπάνω οφείλονται στην συντριπτική κυριαρχία του λιγνίτη και του μαζούτ ως καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, στο ηπειρωτικό σύστημα και τα νησιά αντίστοιχα. Ο λιγνίτης –και ιδιαίτερα ο κακής ποιότητας που βρίσκεται στην Ελλάδα- είναι το πιο ρυπογόνο από τα ορυκτά καύσιμα. Για την παραγωγή μιας κιλοβατώρας με καύσιμο λιγνίτη εκπέμπεται τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο CO2 σε σύγκριση με μια σύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο. Ενδεικτικό είναι πως μόνες τους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ευθύνονται για το 35% των συνολικών εκπομπών CO2 της χώρας, είναι δηλαδή κατά 77% περισσότερες από τις εκπομπές ολόκληρου του τομέα μεταφορών!

Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί ομόφωνα πλέον την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και με δεδομένες τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών, θα περίμενε κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάμβανε φιλόδοξες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τουλάχιστον στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Αντί για κάτι τέτοιο όμως, αυτό που βλέπουμε είναι μια συνέχιση της υποστήριξης προς τα πιο ρυπογόνα και «φτηνά» καύσιμα, δηλαδή το λιγνίτη και το λιθάνθρακα.

Τον Νοέμβριο του 2006, η κυβέρνηση με τροπολογία κατήργησε την επιβολή ειδικού φόρου στο λιγνίτη ο οποίος είχε επιβληθεί μόλις …4 μήνες νωρίτερα. Παράλληλα είχαμε άρση του άτυπου μορατόριουμ που ίσχυε από το 2000, σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΑΝ δεν εξέδιδε άδειες παραγωγής για κατασκευή θερμικών μονάδων με καύσιμα άλλα πλην του φυσικού αερίου.

Ως αποτέλεσμα κυρίως των δύο παραπάνω ενεργειών, παρακολουθήσαμε μέσα στο 2007 έναν καταιγισμό αιτήσεων και ανακοινώσεων για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση λιγνίτη και λιθάνθρακα: Σύμφωνα με δημόσιες ανακοινώσεις, προγραμματίζονται μονάδες με καύση λιθάνθρακα συνολικής ισχύος 3250MW (800MW στη Λάρυμνα, 800MW στο Αλιβέρι, 600MW στα Άσπρα Σπίτια, 600MW στον Αστακό, 450MW στο Μαντούδι) και λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 1100MW (450MW στην Πτολεμαϊδα, 450MW στη Μελίτη, 200MW στο Αμύνταιο) ενώ έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για ενδεχόμενο αξιοποίησης του λιγνιτικού κοιτάσματος στη Δράμα που επαρκεί για την τροφοδοσία μονάδων μέχρι 1500MW. Τα παραπάνω προφανώς δεν περιλαμβάνουν τα ανακοινωθέντα σχέδια για κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος πάνω από 3000MW.

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη εξαντλήσει από το 2005 το γενναιόδωρο περιθώριό της στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για αύξηση των εκπομπών της κατά 25% μέχρι το 2010 και τη στιγμή που είναι πλέον δεσμευτική η απόφαση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, η παραπάνω πραγματικότητα μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να μοιάζει.

Κάθε τεχνικά ενημερωμένος πολίτης δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται:
• Γιατί η κυβέρνηση ήρε το άτυπο μορατόριουμ για κατασκευή νέων λιγνιτικών και ανθρακικών μονάδων;
• Συνάδουν τα ανακοινωθέντα σχέδια για νέες τέτοιες μονάδες με τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό που η ίδια δημοσιοποίησε πριν λίγους μήνες;
• Πώς σκοπεύει να τις μεταχειριστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών;
• Έχει προβλεφθεί το ενδεχόμενο κατασκευής τόσων και τέτοιων μονάδων στα Εθνικά Σχέδια μείωσης εκπομπών που προβλέπουν οι Οδηγίες 2001/80 και 2001/81 και μείωσης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας που προβλέπει η Οδηγία 2006/32;
Για τους Οικολόγους Πράσινους είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης, αναλυτικής, μακροχρόνιας και δεσμευτικής στρατηγικής μείωσης των εκπομπών με άξονες την εξοικονόμηση ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα για τον τομέα ηλεκτρισμού, μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί παρά να εξειδικεύεται με:
• Αποκλεισμό της κατασκευής νέων ανθρακικών ή λιγνιτικών μονάδων, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποξήλωσης των υφιστάμενων λιγνιτικών.
• Τόνωση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών (μονάδες συνδυασμένου κύκλου και/ή συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας) μέσα και από την κατανομή Δικαιωμάτων Εκπομπής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας
• Δημοπράτηση των Δικαιωμάτων Εκπομπής με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
• Συγκεκριμένο, απλό και αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με έμφαση τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα
• Τερματισμό των άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, ενσωμάτωση του εξωτερικού κόστους στην τιμολόγηση της ενέργειας
• Απαγόρευση πώλησης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ελάχιστες προδιαγραφές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
• Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και εφαρμογής για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ
• Μέτρα διαχείρισης της ζήτησης (πχ μετρητές πραγματικού χρόνου)
• Προώθηση των υβριδικών συστημάτων στα νησιά, αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου αλλά και της Λέσβου και της Νισύρου
• Τεχνικά και οικονομικά κίνητρα για ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών υπολειμμάτων και αστικών αποβλήτων.
• Υποχρέωση αξιοποίησης ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση-δροσισμό σε όλα τα νεόδμητα μεγάλα κτίρια
• Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλης κλίμακας με έμφαση τα σχολεία

Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα είναι η μεγάλη υποχρέωση της εποχής μας. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον μονόδρομος. Τεχνικά και οικονομικά ώριμες λύσεις στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η σχετική πολιτική βούληση.

Τάσος Κρομμύδας,
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Ομάδα φίλων και πολιτών από το Μαντούδι
(Γ.Μουρτοπάλλας gmourt@ath.forthnet.gr)

Δυο μόλις ημέρες μετά την απόφαση των 80 κρατών που συναντήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να δημιουργήσουν νέα συνθήκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές η ΡΑΕ στην Ελλάδα γνωμοδοτεί θετικά για την κατασκευή νέας ρυπογόνόυ ανθρακικής μονάδας στην περιοχή του Μαντουδίου.

Θα πρέπει λοιπόν να περιέλθει η περιοχή μας σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής για να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε;

Δεν μας φτάνει για να συνετιστούμε με ότι βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι; Στα αποκαϊδια των δασών μας θα αρχίσουν να λετιουργούν ενεργειακές μονάδες αμφιβόλου οικολογικής προοπτικής με καύσιμο ύλη λιθάνθρακα, οι μονάδες του οποίου έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα, αφού το εισαγόμενο καύσιμο είναι χαμηλού κόσοτυς και οι μονάδες λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες σε σύγκριση με τις μονάδες φυσικού αερίου, επίσης οι εκπομπές είναι διπλάσιες σε διοξειδίου του άνθρακα, τετραπλάσιες σε οξειδίου του αζώτου, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια, μεγάλες εκπομπές σε ιπτάμενη τέφρα, πενταπλάσιες εκπομπές σε οξείδιο του θείου.

Αλήθεια με ποια λογική και προτροπή λειτουργούν όλοι αυτοί και θέλουν να βιάσουν και να καταστρέψουν την περιοχή μας, να υποθηκεύσουν το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, να δηλητηριάσουν αδίστακτα το περιβάλλον;

Ο αντίλογος σε όλα αυτά τα παραπάνω έχει να κάνει με την άποψη ότι μια ολόκληρη περιοχή με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας θα αναστηθεί και παράλληλα ολόκληρη η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής θα αποκτήσει μια αξιοπρεπή πορεία για το μέλλον, δεν γίνεται όμως καμιά κουβέντα για τον αριθμό των Μαντουδιανών που προσλαμβάνονται για την επιχείρηση, ούτε υπάρχουν δεσμεύσεις για τη δημιουργία συνολικής ανάπτυξης της περιοχής, ούτε για το που οι Μαντουδιανοί θα κολυμπούν, θα ψαρεύουν, και ότι θα καταδικαστεί σε μαρασμό από τη ρύπανση μια ολόκληρη περιοχή προικισμένη από τη φύση.

Έχοντας σαν βάση τα παραπάνω και με γνώμονα ότι λέμε ναι στην ανάπτυξη αλλά όχι στη ρύπανση και το μαρασμό ζητούμε την πλήρη ενημέρωσή μας μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που ορίζουν οι κανόνες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Όπως επίσης ότι δέσμευσή μας είναι να μην κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Ας διαλέξουμε λοιπόν ή στραβός είναι ο γιαλός οπότε τι κάνουμε, απλά προσπαθούμε να κουμαντάρουμε το καράβι να τη βγάλουμε καθαρή ή στραβά αρμενίζουμε. Οπότε όλα είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε. Και είναι βέβαιο ότι μάλλον το δεύτερο ισχύει. Υπάρχει άμεση ανάγκη αντίστασης και ελέγχου για τη συγεκριμένη μονάδα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email:ecogreen@otenet.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΛΙΘ-“ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Β ΕΥΒΟΙΚΟ


31.10.2007

Ήρθε στη δημοσιότητα η πρόθεση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ για την κατασκευή στη Λάρυμνα μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα. Το θέμα έχει σίγουρα συζητηθεί στα αρμόδια υπουργεία και το μόνο που απομένει είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας με το μικρότερο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η σιωπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ και των βουλευτών του νομού. Το θέμα δεν αφορά μόνο την περιοχή της Λάρυμνας και του Δήμου Οπουντίων, αλλά αφορά και άλλες περιοχές στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία. Για μας είναι μια καινούργια υπόθεση, που έρχεται να προστεθεί στον πολύπαθο περιβαλλοντικά νομό μας και ιδιαίτερα στην “αιμορραγούσα” περιβαλλοντικά περιοχή της Λάρυμνας.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, που συνοδεύεται με την κατασκευή μεγάλου λιμανιού για τον λιμενισμό και την φορτοεκφόρτωση των φορτηγών πλοίων, και είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής. Η αντίθεσή μας προέρχεται από την αναμφισβήτητη περιβαλλοντική επιβάρυνση, που θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή της Λάρυμνας και του Β Ευβοϊκού, αλλά, το σπουδαιότερο, από τη δέσμευση της χώρα μας για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου στα πλαίσια της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αυτό λογικά σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις σπατάλες. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε να επιλέγεται ο λιθάνθρακας, τη στιγμή που άλλες χώρες τον απομακρύνουν.

Σε ό,τι αφορά την Λάρυμνα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι:
Η εγκατάσταση της μονάδας απαιτεί επιφάνεια ανάπτυξης άνω των 300 στρεμμάτων καθώς και μία πρόσθετη επιφάνεια 100 στρεμμάτων για την αποθήκευση καυσίμου για διάρκεια λειτουργίας του σταθμού 100 ημερών όπως ορίζει η Ε.Ε.

Για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων ρύπων του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου, που δημιουργούνται από την καύση, απαιτείται η εγκατάσταση μονάδας αποθείωσης και απονίτρωσης των καυσαερίων, πλέον των ηλεκτροστατικών φίλτρων.

Τα παραπροϊόντα της εγκατάστασης αποθείωσης, γύψος μαζί με την τέφρα, πρέπει να διαστρωθούν σε παρακείμενη έκταση. Για ένα σταθμό 800 MW με διάρκεια λειτουργίας σαράντα χρόνια, απαιτείται επιφάνεια χιλιάδων στρεμμάτων για την απόθεση της τέφρας και του γύψου σε βάθος 10 μέτρων.

Για την απονίτρωση των καυσαερίων απαιτείται η έγχυση αμμωνίας ή ουρίας, που είναι βλαβερά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους περίοικους, διότι εκτός των συνήθων διαρροών, υπάρχουν και εκπομπές κατά τη λειτουργία του σταθμού.

Μέσα στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται η πιθανή πρόκληση όξινης βροχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η ιπτάμενη τέφρα υπό μορφή σωματιδίων αναπνεύσιμων, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση χιλιάδων τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο, που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή, καθώς και από το μόνιμο απόθεμα χιλιάδων τόνων, οι οποίοι θα προκαλούν αντίστοιχη σκόνη.

Υπολογίζεται ότι για την ψύξη θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 - 1.000.000 κυβ. μέτρων το χρόνο, το οποίο θα απορρίπτεται πίσω με μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.

Πρέπει να υπολογιστεί η μεγάλη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού σε καθημερινή βάση, οι ελλιμενισμοί, οι φορτώσεις και εκφορτώσεις κλπ με την γενικότερη επιβάρυνση, απ’ αυτή την κίνηση, της περιοχής, που προσανατολίζεται, ειδικά από την πλευρά της Εύβοιας, στον ήπιο τουρισμό. O Ευβοϊκός θα μπορούσε να γίνει μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με νέα επαγγέλματα και εισοδήματα για τους κατοίκους, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Η απουσία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης οδηγεί σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα ή η επέκταση της ΛΑΡΚΟ σε δασικές περιοχές, που υποθηκεύει τις δυνατότητες προώθησης ενός οικολογικού οικονομικού μοντέλου για την ευρύτερη περιοχή

Σ’ αυτά όλα πρέπει να προστεθούν και οι πιθανές χαμηλές ποσότητες ουρανίου, θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων, που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία, όπως και πιθανά ιχνοστοιχεία υδραργύρου, η καύση των οποίων μπορεί να προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου, που είναι ένα βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα. (πηγή: Ένσταση του ΠΑΚΟΕ για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στον Αστακό)

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα. Υποστηρίζουμε τη φορολόγηση των "βρώμικων" πηγών ενέργειας (λιγνίτη, πετρέλαιο, λιθάνθρακα, φυσικό αέριο), την εφαρμογή ενός ενεργειακού δηλαδή φόρου, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στροφής σε οικολογικά καύσιμα. Απαιτείται η προώθηση μιας στρατηγικής σταδιακής εξόδου από το λιγνίτη και το πετρέλαιο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και αύξησης της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 30% της παραγόμενης ενέργειας μέχρι το 2020.

Υποστηρίζουμε επίσης:

- Τις αλλαγές στις πολιτικές αλλά και στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών. Λέμε όχι στην υποστήριξη ενός άκριτου καταναλωτικού πνεύματος και αντιφατικών διεκδικήσεων (όπως για παράδειγμα η αντίθεση ταυτόχρονα και στις μονάδες λιθάνθρακα και στα αιολικά πάρκα).

- την άμεση υιοθέτηση του κανονισμού για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, εφαρμογή του στα δημόσια και δημοτικά κτίρια. Ενίσχυση των πιο φτωχών νοικοκυριών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους αντί για "επίδομα θέρμανσης".

- την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από οργανωμένο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και όχι την αντιπαράθεση και την απόρριψη τους χωρίς λογικά επιχειρήματα

- την κατάθεση σχεδίων για εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης των εργαζομένων σήμερα στα λιγνιτωρυχεία και στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη – Πτολεμαϊδα - Μεγαλόπολη και Αλιβέρι.

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 6977261256