Τελικά φαίνεται θα περάσουν από όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα. Γιατί τόσος πόνος;; Μήπως έχουν κάποιες υποχρεώσεις αναλάβει απέναντι στους Ρώσους ή σε ποιούς άλλους για την απορρόφηση του λιθάνθρακα και εμείς τρέχουμε από πίσω;;; Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα απο τέτοια σκοπιά, δηλαδή πώς έρχεται η πρώτη ύλη και με τί όρους, ποιος υπέγραψε, αν υπέγραψε, κλπ κλπ
driokolpatis
www.volos-city.gr
Στο Δημαρχείο του Αλμυρού πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, διευρυμένη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού υπό την προεδρία του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, και παρόντων του δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, των βουλευτών του Νομού κ. καρτάλη από το ΠΑΣΟΚ και Γκατζή από το ΚΚΕ, συνδικαλιστών της τοπικής ΔΕΗ και εκπροσώπων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και συζήτησαν την προοπτική να προχωρήσει η ΔΕΗ στη δημιουργία και λειτουργία Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα λιθάνθρακα στη Βιομηχανική Περιοχή Αλμυρού. Η πιθανότητα αυτή προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς, και κατά την χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε συνολικά η αντίθεση στην προοπτική.
Στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας τάσσεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο οποίος σε γραπτό μήνυμά του συνυπογράφει ανεπιφύλακτα "αυτή την άρνηση", όπως αναφέρει. Ο υφυπουργός διευκρινίζει, ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο "έκθεση ιδεών", καθώς, εκτός από τη Μαγνησία αναφέρονται επίσης η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη ως πιθανές περιοχές για την πιθανή κατασκευή ενός τέτοιου εργοστάσιου της ΔΕΗ σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία. "Παρότι από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ορθώς γίνεται η κινητοποίηση των φορέων της περιοχής προληπτικά, προς αποτροπή αυτού του ενδεχομένου", δηλώνει ο κ. Νάκος
Ο Νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε ήδη την πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αποφασιστεί η εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, με το οποίο εκφράζεται κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο κατασκευής της μονάδας, απαιτείται από την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ, άμεση και αναλυτική ενημέρωση του Δήμου Βόλου και όλων των τοπικών φορέων για την εξέλιξη του θέματος, και υποστηρίζεται η χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στην βιομηχανία, προκειμένου να διασφαλίζεται πάντοτε, η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη, η πλήρης ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας και η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Την αντίδρασή τους για τη δημιουργία της μονάδας στον Αλμυρό εκφράζουν σε ανοικτή προς τις αρχές επιστολή, τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας αναφέροντας ότι εάν εγκατασταθεί η μονάδα λιθάνθρακα στην περιοχή της Μαγνησίας θα επιδεινωθεί δραματικά το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Επίσης ψήφισμα κατά της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ με λιθάνθρακα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει τους χειρισμούς της ΔΕΗ και προτείνει την πριμοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη ψήφιση νόμων για αυστηρότερα όρια και αυστηρότερους ελέγχους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου