Λάδι στη φωτιά της κόντρας με ΓΕΝΟΠ από τον πρόεδρο της ΔΕΗ
"ΤΑ ΝΕΑ"
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr
Χοντραίνει η κόντρα ανάμεσα στη ΔΕΗ από τη μία και τη ΓΕΝΟΠ, τις τοπικές κοινωνίες και φορείς της πράσινης ενεργειακής αγοράς από την άλλη, για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα.
Λάδι στη φωτιά έριξε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του έφτασε να παρομοιάσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια λιθάνθρακα, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το... ανθρακικό των αναψυκτικών! Σε μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνεργασίας με τη γερμανική RWΕ (για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο, στον οποίο το 51% και το μάνατζμεντ προβλέπεται να παραχωρηθεί στον γερμανικό όμιλο) έφτασε σε σημείο να επικαλεστεί τα ανθρακούχα αναψυκτικά, λέγοντας ότι «το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου»! «Το πίνουμε»- είπε ο κ. Αθανασόπουλος- «μαζί με την πορτοκαλάδα, την μπίρα και την Coca-Cola»!
Εκτεθειμένος ο πρόεδρος
Οι δηλώσεις Αθανασόπουλου που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων έγιναν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, το οποίο είχε μόλις διακοπεί - για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες- έπειτα από εισβολή ομάδας εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, που συνοδεύονταν από βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για όσους συνθέτουν το μέτωπο των αντιδράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες (ένα ακόμη συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα στην Καβάλα) ενάντια στη συμφωνία της ΔΕΗ με τον γερμανικό όμιλο, καθώς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ελληνικό σύστημα.
«Θα πρέπει να πιει πολλές μπίρες και αναψυκτικά ο κ. Αθανασόπουλος για να χωνέψει τους 45 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν κάθε χρόνο οι σταθμοί της ΔΕΗ» ήταν η απάντηση του Στέλιου Ψωμά, εκπροσώπου του Συνδέσμου των Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. «Είναι μάλλον τόσο δύσκολη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ώστε αναγκάζεται να λέει πράγματα τα οποία δεν στέκουν επιστημονικά πουθενά. Εκτίθεται από μόνος του με τέτοιες δηλώσεις» σχολίασε ο υπεύθυνος εκστρατειών της WΜF Ηellas Αχιλλέας Πληθαράς.
Έπειτα και από τη νέα αποτυχία να περάσει από το Δ.Σ. της ΔΕΗ τα δύο μνημόνια συνεργασίας με την RWΕ και τη Χαλυβουργική, ο πρόεδρος της επιχείρησης έφτασε σε σημείο να δηλώσει ότι για την υπογραφή των δύο μνημονίων θα ακολουθήσει τη μέθοδο της περιφοράς των εισηγήσεων στα μέλη του Δ.Σ. Τακτική που αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά της από συνδικαλιστές αλλά και από νομικούς.
ΠΑΣΟΚ:θέμα ηθικής τάξης
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ εγείρει «θέμα πολιτικό και ηθικής τάξης». Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο κ. Αθανασόπουλος έφτασε να μιλάει για έγκριση της συμφωνίας διά της μεθόδου της περιφοράς, όταν πριν από 15 ημέρες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Παπανδρέου, απαντούσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την RWΕ λέγοντας «δεν ξέρουμε, το σκεφτόμαστε, δεν υπάρχει τίποτε». Ενώ πάντως η Ελλάδα επιχειρεί να βάλει στο ενεργειακό ισοζύγιό της τον λιθάνθρακα, άλλες χώρες απομακρύνονται από αυτόν. Όπως σημειώνεται στην έκθεση με τις προτάσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020, που δημοσιεύτηκε χθες, σταδιακά μια σειρά από κράτη παίρνουν διαζύγιο από τον λιθάνθρακα:
● Η Βρετανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους ανθρακικούς σταθμούς της έως το 2016. ● Το καλοκαίρι του 2007, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων ώστε όλα τα ανθρακωρυχεία της χώρας να έχουν κλείσει μέχρι το 2018.
● Τον Ιανουάριο του 2008, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει την υποστήριξή του στο πρόγραμμα Futuregen, ύψους 1,8 δισ. δολ., που αφορά στην προώθηση τεχνολογιών καθαρού άνθρακα.
● Η Σουηδία έχει θέσει ως στόχο να απαγκιστρωθεί από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2020 και η Ισλανδία έως το 2030.
● Οι Shell και ΒΡ εγκατέλειψαν μέσα στο 2007 τα σχέδιά τους για δημιουργία ανθρακικών σταθμών με δέσμευση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους του εγχειρήματος.
1 Μαρ 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Παρακαλώ κάποιος να με κατευθύνει στην επίσημη ανακοίνωση κατά την οποία "Η Βρετανία δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους ανθρακικούς σταθμούς της έως το 2016" γιατί το google δεν την βρίσκει:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4781257.stm
http://www.nce.co.uk/environment/features/lacking_energy.html
ευχαριστώ
Δημοσίευση σχολίου