Σχέδια για πέντε νέες ηλεκτροπαραγωγούς μονάδες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιπλέον 16,8 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα
Επιστροφή στο... κάρβουνο αντί για το πιο «πράσινο» φυσικό αέριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
Επιπλέον αύξηση 12% στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα- του αερίου που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις κλιματικές αλλαγές- θα προκληθεί αν τελικά προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγόμενο λιθάνθρακα.
Σύμφωνα με τη WWF, η συνολική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ τα πέντε εργοστάσια θα παράγουν επιπλέον 16,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα...
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για επιστροφή στο παρελθόν και στην εποχή του κάρβουνου και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, ένα εργοστάσιο με λιθάνθρακα επιβαρύνει περίπου κατά 200% περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα σε σχέση με έναν άλλο σταθμό που παράγει ηλεκτρική ενέργεια καίγοντας φυσικό αέριο...
«Μετά τη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί, οποιοδήποτε σχέδιο για επιπλέον εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα- και μάλιστα από τα πιο βρώμικα όπως είναι ο λιθάνθρακας - θεωρείται τουλάχιστον παράλογο», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εγκαταλείψει τα σχέδια του λιθάνθρακα».
Μέχρι στιγμής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει δώσει το «πράσινο» φως για τους σταθμούς στο Μαντούδι της Εύβοιας (ισχύος 420 ΜW) και στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας (ισχύος 600 ΜW), ενώ έκδηλο είναι το ενδιαφέρον- από επενδυτικά σχήματα- για τη δημιουργία εργοστάσιων στον Αστακό (ισχύος 600 ΜW), στο Αλιβέρι (ισχύος 700 - 800 ΜW)- ύστερα από αίτηση της ΔΕΗ- και στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας (ισχύος 700- 800 ΜW). «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται καθαρά με οικονομικά κριτήρια χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον», λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ο λιθάνθρακας εισάγεται από την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα είναι πιο ρυπογόνος σε σχέση με το φυσικό αέριο, αλλά παρ΄ όλα αυτά είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πληθάς: «Πρόσφατα ο κ. James Ηansen, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της ΝΑSΑ για θέματα κλιματικών αλλαγών, έστειλε επιστολή στην καγκελάριο της Γερμανίας και στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, ζητώντας από τους δύο ηγέτες να μην προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων με καύση λιθάνθρακα επειδή καταστρέφει τον πλανήτη και το περιβάλλον. Ίσως θα έπρεπε να στείλει την ίδια επιστολή και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή».
Για οικονομικά συμφέροντα πίσω από την επιλογή του λιθάνθρακα κάνει λόγο και η υπεύθυνη εκστρατειών της Greenpeace κ. Ελένη Δανάλη. «Έχουμε εγκλωβιστεί σε αυτήν τη λογική και έχουμε απομακρυνθεί τελείως από την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές...».
14 Ιαν 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου