Το WWF - Ελλάς και η "Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα" (Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Κηρέως Ευβοίας, Διστόμου Βοιωτίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας), σε μια προσπάθεια καταγραφής των απόψεων των βουλευτών και των επικεφαλής των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, στις περιοχές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν λιθανθρακικές μονάδες, τους έστειλαν ερωτηματολόγια, όπου καλούνται να πάρουν θέση ξεκάθαρα απέναντι στο θέμα αυτό.
Έχουν σταλεί επιστολές και ερωτηματολόγια στους βουλευτές Ευβοίας, Σίμο Κεδίκογλου, Αναστάσιο Λιάσκο, Κώστα Μαρκόπουλο, Κατερίνα Περλεπέ, Γιώργο Παπαγεωργίου, Γιώργο Μαρίνο και στο Νομάρχη Ευβοίας κ. Αθανάσιο Μπουραντά.
Αντίστοιχα ερωτηματολόγια έχουν αποσταλεί και στους εκροσώπους των υπόλοιπων Νομών όπου βρίσκονται οι δήμοι και οι κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία εναντίον του λιθάνθρακα.
Τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν είναι τα παρακάτω:
* 1. Είστε υπέρ ή κατά της εισαγωγής λιθάνθρακα από τρίτες χώρες με σκοπό την καύση του σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;
* 2. Είστε διατεθειμένοι να επιτρέψετε τη δημιουργία μονάδας από λιθάνθρακα στο Νομό σας, σήμερα ή στο απώτερο μέλλον;
Τα ερωτηματολόγια πρέπει να συμπληρωθούν και να αποσταλούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2008. Οι απαντήσεις των εκπροσώπων θα παρουσιαστούν στην κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα αναφέρονται ονομαστικά σε κάθε νομό.
Το κείμενο της επιστολής που στάλθηκε στους εκλεγμένους είναι το εξής:
"Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια πραγματικότητα που μας καλεί σε άμεση δράση και δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια καταπολέμησης της. Ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας, αυτές δυστυχώς αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εάν η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο αυξηθεί κατά 2ο C, τότε η χώρα μας πρόκειται να βιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με μείωση των βροχοπτώσεων έως 30% και αύξηση κατά τριάντα-πέντε (35) των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35ο C.
Στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους μεγάλους 'ρυπαντές', είναι όμως μια ανεπτυγμένη χώρα και οι μέχρι στιγμής επιδόσεις της στην αντιμετώπιση αυτού του κορυφαίου περιβαλλοντικού προβλήματος είναι αρκετά φτωχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδεχθεί ως κοινό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμκηπίου κατά τουλάχιστον 20% το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης. Βάσει αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το νέο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της κατά περίπου 20% έως το 2020, στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αντιθέτως, στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας προτείνεται η εισαγωγή λιθάνθρακα από χώρες όπως οι Κίνα, Ουκρανία, Νότια Αφρική με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ο λιθάνθρακας αποτελεί ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, εφάμιλο του λιγνίτη, και η είσοδος του στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας εκτός του ότι θα συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή, θα επιφέρει και σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της σημειακής ρύπανσης. Επενδυτές έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για δημιουργία τέτοιων μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Στις δυο πρώτες περιπτώσεις, μάλιστα, η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά παρά την μεγάλη αντίδραση των τοπικών φορέων και παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, συνεχώς αυξάνονται οι φήμες για δημιουργία πρόσθετων τέτοιων μονάδων στον Αλμυρό Βόλου, τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, το Αλιβέρι, τη Λάρυμνα, πράγμα που πρέπει να κινητοποιήσει τις εκεί τοπικές κοινωνίες.
Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, οι δημοτικές αρχές δεν μένουν απαθείς. Στις 29 Ιανουαρίου, δήμοι και κοινότητες των περιοχών στις οποίες προγραμματίζεται ή υπάρχει σκέψη για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα (Δήμοι Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Κηρέως Ευβοίας, Διστόμου Βοιωτίας, και οι Κοινότητες Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας), σε συνεργασία με το WWF Ελλάς ανακοίνωσαν τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα, δηλώνοντας την πεποίθησή τους ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στην Ελλάδα.
Θεωρώντας ότι οι πολίτες της χώρας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πιστεύουν για το θέμα του λιθάνθρακα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, (οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας), θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν είσαστε διατεθειμένος να δεχθείτε τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στο Νομό σας. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να μας στείλετε συμπληρωμένο το πιο κάτω ερωτηματολόγιο και να μας βοηθήσετε μας στην προσπάθεια που κάνουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τις απόψεις των νομαρχιακών αρχών επί της χρήσης εισαγώμενου λιθάνθρακα στη χώρα μας. Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα, και θα είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Αναμένουμε την απαντήσή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή περισσότερων πληροφοριών.
Με εκτίμηση
Αχιλλέας Πληθάρας
Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου