Η κοινότητα Αντίκυρας σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας -Ν.Καβάλας, Αλμυρού-Ν.Μαγνησίας, Αστακού -Ν.Αιτωλοακαρνανίας,Κηρέως-Ν. Ευβοίας, Διστόμου-Ν.Βοιωτίας, την κοινότητα Κυριακίου -Ν.Βοιωτίας και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF- Ελλάς, σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, συμφώνησαν στη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στην κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμη ύλη τον εισαγόμενο λιθάνθρακα και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο του λιθάνθρακα στο ενεργειακό πρόβλημα. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που έγινε στις 29/1/08 με θέμα: "Απόφαση για τις επενδύσεις του ομίλου επιχειρήσεων Μυτηλιναίου στην περιοχή μας και συγκεκριμένα για την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το φυσικό αέριο και μιας με βάση το λιθάνθρακα" αποφάσισε τα εξής:
α) Συμφώνησε, κατά πλειοψηφία , στη λειτουργία των δύο σταθμών φυσικού αερίου κατόπιν δεσμεύσεων και
β) Τάχθηκε ομόφωνα κατά της κατασκευής του ανθρακικού σταθμού, ανατρέποντας την από 27/4/07 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου με την οποία είχε ταχθεί κατά και πάλι της κατασκευής του σταθμού αλλά κατά πλειοψηφία.
Στις 30/1/08 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μουσουρούλη καθώς και τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου κ. Μαρίνο και στον Πρόεδρο της Κοινότητας και ορισμένων μελών του Κοιν. Συμβουλίου. Απείχε η μειοψηφία αν και είχε υποχρέωση να παρευρεθεί. Αντίθετα, απαξίωσαν τη συνάντηση και προτίμησαν έντεχνα και μεθοδικά να σκηνοθετούν αντιδράσεις προκαλώντας σύγχιση και διχασμό στην κοινή γνώμη της Αντίκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν έντονων πιέσεων με σειρά επιστολών προς το Υπουργείο, αρχής γενομένης από την 12/7/07. Στην εισήγησή του, ο κ. Μουσουρούλης ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για τις ενεργειακές επενδύσεις και , μεταξύ άλλων, τόνισε ότι επιβάλλεται η παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαικής Ένωσης, εξετάζοντας κάθε εναλλακτική λύση. Επίσης, σημείωσε, ότι η πυρηνική ενέργεια παραδοσιακά έχει απορριφθεί, τα αποθέματα λιγνίτη εξαντλούνται μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, το πετέλαιο παραμένει ως λύση αλλά με υψηλό κόστος και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κρίνονται ανεπαρκείς διότι δεν είναι συνεχούς παραγωγής σε συγκεκριμένο χρόνο.Το φυσικό αέριο, συνέχισε , εισέρχεται δυναμικά αλλά και αυτό ακολουθεί την πορεία του πετρελαίου, συνεπώς απομένει ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού της Πολιτείας, είναι πολύ φθηνότερος και επομένως προσιτός στους επενδυτές, οι οποίοι αν καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελλο, το υπουργείο θα εκδώσει άδειες λειτουργίας ανθρακικών σταθμών. Η Κοινότητα Αντίκυρας από την πλευρά της παρουσίασε την προσπάθειά της για ανάπτυξη της περιοχής, αναδυκνείοντας τις παραλίες της και τη γεωγραφική της θέση. Επίσης, τόνισε το μειονέκτημα του ότι βρίσκεται σε κλειστό κόλπο, αναφέρθηκε στο βεβαρημένο περιβάλλον από τη λειτουργία επί 40 έτη του εργοστασίου της Αλουμίνιο της Ελλάδος, στην ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, στην αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και, τέλος, στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για απόρριψη του ανθρακικού σταθμού και την επανεξέταση των όποιων άλλων επιβαρυντικών για το περιβάλλον στοιχείων που προέρχονται από τη λειτουργία των εργοστασίων.
Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για τους ανθρακικούς σταθμούς συμμεριζόμενη την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών. Κατόπιν τούτων η Κοινότητα Αντίκυρας απαίτησε από το Υπουργείο να μην προβεί στη χορήγηση άδειας λειτουργίας του ανθρακικού σταθμού, για να αποφευχθούν έτσι ενέργειες που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων και θα οδηγήσουν τους φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής σε ακραίας μορφής λύσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου