GREENPEACE
Αθήνα, 5 Μαΐου 2008
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ(1):
ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ
Έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο της βιομηχανίας άνθρακα για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών
Η νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες(2,3)’ αποκαλύπτει την υποκρισία της βιομηχανίας άνθρακα. H Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απορρίψουν την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών και να επενδύσουν στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage, CCS) υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. Η μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS προωθείται ευρέως από τη βιομηχανία του άνθρακα ως πρόφαση για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα παγκοσμίως. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα εγκαίρως, ή ότι είναι ασφαλής ενώ το κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
‘Η επένδυση στην τεχνολογία CCS είναι τόσο αναποτελεσματική και ανόητη, όσο το να αποζητάς την προσβολή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ιατρική επιστήμη θα βρει τη θεραπεία’, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Τα βασικά σημεία στην έκθεση της Greenpeace που αποδεικνύουν την αδυναμία της τεχνολογίας CCS να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι τα εξής:
Η τεχνολογία CCS δεν αναμένεται να έχει βιομηχανική εφαρμογή το νωρίτερο πριν από το 2030. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν κορυφωθεί το αργότερο έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050. Η κατασκευή των ανθρακικών σταθμών που σχεδιάζονται σήμερα, θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.
Η τεχνολογία CCS σπαταλά ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία CCS καταναλώνει 10 – 40% της ενέργειας που παράγει ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία του οικονομικά ασύμφορη.
Η τεχνολογία CCS είναι επικίνδυνη. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποθηκευτεί στο υπέδαφος δε θα διαρρεύσει στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι προκειμένου η τεχνολογία CCS να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έως το 2050 απαιτείται η κατασκευή 6.000 σταθμών, οι οποίοι θα αποθηκεύουν ο καθένας ένα εκατομμύριο τόνους CO2 στο υπέδαφος ετησίως. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι τεχνικά εφικτό να αποθηκευτεί τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
Η τεχνολογία CCS είναι ακριβή. Η τεχνολογία CCS αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός ανθρακικού σταθμού, ενώ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% - 91%. Επιπλέον, η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων καθιστά την τεχνολογία CCS οικονομικά απαγορευτική.
Οι πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν σήμερα. Η παλαιότερη έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Ενεργειακή Επανάσταση’(4) αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% και να καλύψουν περισσότερο από 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050.
‘Είναι προφανές ότι η βιομηχανία άνθρακα ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η ‘νέα’ τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πρόφαση για να συνεχιστεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε το δέκατο ένατο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κλίματος. Οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να απορρίψουν την προοπτική κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών. Μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (τεχνολογία CCS, carbon capture and storage) επιτρέπει στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, να το μεταφέρουν –συνήθως με αγωγούς- και στη συνέχεια να το αποθηκεύουν σε κατάλληλες γεωλογικές τοποθεσίες, στο υπέδαφος ή κάτω από το βυθό της θάλασσας.
2. Δείτε την περίληψη της έκθεσης με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες’ στα ελληνικά στην ιστοσελίδα
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/CCS
3. Δείτε την έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες’ στα αγγλικά στην ιστοσελίδα
http://www.greenpeace.org/international/press/reports/false-hope
4. Δείτε την έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ στην ιστοσελίδα http://www.greenpeace.org/greece/campaigns/climate-change/energy-revolution
Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 38 06 374 & 5, 6979 443 305
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου