Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
Δίκτυο κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα
lithanthrakas@gmail.com
Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
Δήμοι Αλμυρού, Αστακού, Καβάλας, Κηρέως, Διστόμου
Κοινότητες Αντίκυρας, Κυριακίου
WWF Ελλάς
climate@wwf.gr
Δελτίο Τύπου
12 Μαΐου 2008
Εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα: όχι στη ρύπανση, ναι στη ζωή
Αθήνα-. Οι κινήσεις δήμων και πολιτών κατά του λιθάνθρακα ανακοίνωσαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, την έναρξη της “Εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, που θα λάβει χώρα από 12 έως 18 Μαΐου 2008, στις περιοχές όπου προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ρυπογόνο λιθάνθρακα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητοποιήσεων για το λιθάνθρακα, θα διεξαχθεί πληθώρα εκδηλώσεων κατά περιοχές, ώστε να γίνει γνωστή, για μια ακόμη φορά, η αντίθεση της Καβάλας, του Αλμυρού, του Αστακού, του Μαντουδίου, του Διστόμου, του Κυριακίου και της Αντίκυρας στο ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων.
Ταυτόχρονα, με την έναρξη της εβδομάδας κινητοποιήσεων, ξεκινά η διαδικτυακή και έντυπη συλλογή υπογραφών στην έκκληση που απευθύνουν οι δήμοι και οι πολίτες, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, για αποτροπή των επενδύσεων σε λιθάνθρακα και έμφαση στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κείμενο της έκκλησης είναι προσβάσιμο μέσω των ιστοσελίδων http://www.gopetition.com/online/19116.html, http://climate.wwf.gr, και http://lithanthrakas.wordpress.com. Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του λιθάνθρακα.
Η κ. Ελένη Ματίκα, Αντιδήμαρχος Αλμυρού, που αποτελεί μέλος της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα”, σε γραπτή της δήλωση σημείωσε ότι «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτη βαθμίδα διοίκησης παρακολουθούμε τα προβλήματα περιβάλλοντος από πολύ κοντά και είναι χρέος μας να ξεκινάμε πρώτοι τους αγώνες, είτε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είτε για την ανατροπή σχεδίων που καταστρώνονται για μας χωρίς εμάς και απειλούν το επίπεδο της ζωής μας».
Ο Τάσος Κεφαλάς, συντονιστής της κίνησης πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στο λιθάνθρακα, καθώς και το συνεχώς διευρυνόμενο ενδιαφέρον, δείχνουν τη διάθεση των πολιτών να ξεφύγουν από την “αδράνεια του καναπέ” και να μετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των επόμενων γενεών, και τόνισε το κλίμα ομοθυμίας κατά του λιθάνθρακα που επικρατεί σε όλες τις “υποψήφιες” περιοχές εγκατάστασης αυτών των ρυπογόνων μονάδων. Ο κ. Κεφαλάς χαρακτήρισε σαν παραπλανητικές τις αντιλήψεις περί, δήθεν, ναυαγίου του σχεδίου εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και κάλεσε τους ενεργούς πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και να πλαισιώσουν το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα. Ζήτησε, τέλος, την ενεργό συμμετοχή όλων στην παράλληλη καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά του λιθάνθρακα, σαν ένα ακόμη ισχυρό μέσο πίεσης.
Ο Κώστας Χαϊνάς, εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας, σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τη χώρα και είναι άμεσα διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Η εκπλήρωση του δεσμευτικού εθνικού στόχου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 18% στην τελική κατανάλωση και εξοικονόμησης ενέργειας1 κατά 20% έως το 2020, αρκούν για να κάνουν “αχρείαστες” τις μονάδες λιθάνθρακα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη την επαναφορά, από υπεύθυνα χείλη, της προοπτικής της πυρηνικής ενέργειας. Ανεξάρτητα αν αυτό αντανακλά πραγματικό ενδιαφέρον ή αν χρησιμοποιείται, απλά, για την κάμψη των αντιδράσεων κατά του λιθάνθρακα.
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς και συντονιστής της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα” επεσήμανε ότι η παγκόσμια επιστημονική και πολιτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την αδράνεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την εμμονή στον λιθάνθρακα. Ο κ. Πληθάρας ανέφερε χαρακτηριστικά τη νέα μελέτη Stern, που χαρακτηρίζει μονόδρομο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% έως το 2050, καθώς και τις δηλώσεις του κορυφαίου επιστήμονα της NASA, κ. James Hansen, που τονίζει ότι οι υφιστάμενες τεχνολογίες καύσης λιθάνθρακα είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διόγκωση της κλιματικής αλλαγής. “Πλέον, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα εκδόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα λάβει υπόψη όλες τις δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη θέληση των πολιτών να ζήσουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Υπάρχουν άλλες λύσεις και ο λιθάνθρακας δεν είναι μια από αυτές”.
Για περισσότερες πληροφορίες
Αχιλλέας Πληθάρας, WWF Ελλάς, 2103314893, 6974334442, climate@wwf.gr
Τάσος Κεφαλάς, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, 6942984299, lithanthrakas@gmail.com
1 Ο στόχος αυτό έχει οριστεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού πακέτου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου την περίοδο 2013-2020
Σημείωση προς συντάκτες
1. Συλλογή υπογραφών
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών στην έκκληση κατά του λιθάνθρακα: http://www.gopetition.com/online/19116.html
2. Πρόγραμμα δράσεων κατά του λιθάνθρακα
Δείτε στις ιστοσελίδες http://climate.wwf.gr, και http://lithanthrakas.wordpress.com τις προγραμματισμένες δράσεις στην εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα.
3. “Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα”
Στις 29 Ιανουαρίου 2008, δήμοι και κοινότητες των περιοχών στις οποίες προγραμματίζεται ή υπάρχει σκέψη για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα (Δήμος Καβάλας, Δήμος Αλμυρού Μαγνησίας, Δήμος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Δήμος Κηρέως Ευβοίας, Δήμος Διστόμου Βοιωτίας, Κοινότητα Αντίκυρας Βοιωτίας, Κοινότητα Κυριακίου Βοιωτίας), σε συνεργασία με το WWF Ελλάς ανακοίνωσαν τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, δηλώνοντας την πεποίθησή τους ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν χωρά ο λιθάνθρακας. Με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, η συμμαχία τονίζει ότι λύσεις υπάρχουν και είναι διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση και το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.
4. “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών, που συγκροτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, σαν μια φυσιολογική ανάγκη συντονισμού των δράσεων των πολιτών, διεύρυνσης και ισχυροποίησης του μετώπου κατά του λιθάνθρακα, εξασφάλισης πληρέστερης ενημέρωσης και εμβάθυνσης στο συνολικότερο ζήτημα της ενέργειας. Τον αρχικό πυρήνα της πρωτοβουλίας απετέλεσαν οι: Εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού “Εν δράσει”, Ενεργοί πολίτες Εύβοιας, Ένωση Ταμυναίων πολιτών η “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” (Αλιβέρι), Οικολογική εταιρεία Έβρου, Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον, Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας, Σύλλογος περιβάλλον και πολιτισμός δήμου Κηρέως (Μαντούδι), Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, Συντονιστική επιτροπή αγώνα Καβάλας. Στην πορεία έχει διευρυνθεί, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας) και με ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών στη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (και έπεται συνέχεια …).
5. Οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας
Οι κακές ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι έχει περιθώριο να προβεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της ενεργειακής έντασης και προώθηση των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (σχεδόν 800 γραμμάρια), τη στιγμή που π.χ. η Γερμανία εκπέμπει 499 γραμμάρια CO2/KWh. Επίσης, για κάθε μονάδα παραγόμενου ΑΕΠ η Ελλάδα εκπέμπει 37% περισσότερες εκπομπές CO2, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ-27. Ακόμα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται μόλις στο 10%, τη στιγμή που έχουμε υποχρέωση για κάλυψη του 20,1% του ηλεκτρισμού έως το 2010.
Η κ. Ματίκα χαιρέτισε, επίσης, την πρόσφατη πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών κ. Ποδηματά και κ. Παπαδημούλη, να καταθέσουν γραπτή δήλωση στην Ευρωβουλή, όπου τονίζεται ότι τα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που καλούνται να επιλύσουν
6. Ποιες μονάδες προγραμματίζονται;
Οι μονάδες για τις οποίες υπάρχουν ή υπήρξαν σκέψεις για την κατασκευή τους είναι οι εξής:
1. Εύβοια
Στον Δήμο Κηρέως (Μαντούδι) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 460 MW, από την εταιρία Ήρων Θερμοηλεκτρική (όμιλος ΤΕΡΝΑ). Για τη συγκεκριμένη μονάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε την απόφαση Δ5/ΗΛ/Γ/Φ6/9633/21-4-2008, με την οποία επιστρέφει την αίτηση της Ήρων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για επανεξέταση. Σημειωτέον, ότι η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη συγκεκριμένη επένδυση
Στον Δήμο Ταμυνέων (Αλιβέρι) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Η ΔΕΗ ΑΕ εμμένει στην κατασκευή της μονάδας, που πρόκειται να γίνει σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη περιοχή, τη στιγμή που στην περιοχή προγραμματίζονται ήδη μονάδες φυσικού αερίου.
2. Βοιωτία
Στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου, προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Endesa Hellas. Και αυτή η μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι βρίσκεται σε, ήδη, βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
3. Αιτωλοακαρνανία
Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Edison Hellas. Για τη μονάδα έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι το λιμάνι της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκφόρτωσης του ρυπογόνου άνθρακα.
4. Φθιώτιδα
Στον Δήμο Οπουντίων (Λάρυμνα) προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Και για αυτή τη μονάδα η ΔΕΗ εμμένει στην υλοποίησή της, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο.
5. Μαγνησία, και 6. Καβάλα
Η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα και ο Αλμυρός στη Μαγνησία εμφανίζονταν ως τα επικρατέστερα σημεία όπου θα κατέληγε η ρυπογόνος μονάδα ισχύος 1600 MW, την οποία ήθελε να κατασκευάσει η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη RWE. Πρόκειται για την ίδια μονάδα της γερμανικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής RWE, που οι κάτοικοι της περιοχής Ensdorf στη Γερμανία, απέτρεψαν την εγκατάστασή της στα μέρη τους. Μετά τη Γερμανία και η Ελλάδα είπε όχι σε αυτή την επένδυση, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να ακυρώσει την κατασκευή της
Πλέον, μετά την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και την ανακοίνωση της ΔΕΗ, ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα σε Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Αλιβέρι Εύβοιας, χωρίς, ωστόσο, να έχει εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος και για το Μαντούδι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου